Снимка: Bulgaria ON AIR

За поредни избори отчитаме рекордно ниска избирателна активност. От друга страна остава висок процентът на хората, които са избрали опцията "Не подкрепям никого" в София.

"От ниската избирателна активност няма защо да се изненадваме, тя е нещо нормално. Ако погледнем в София - в столицата обикновено гласуват малко над 400 000. През 2015 гласуваха 410 хиляди, 2019 година беше изключение, когато гласуваха 455 000. Пет поредни парламентарни избора, хората се измориха, виждат, че гласуваш, но не се формира правителство, или ако се формира, то изкарва няколко месеца и след това пада", каза социологът Юлий Павлов в студиото на "България сутрин".

По думите му в големите градове избирателната активност винаги е била по-ниска.

"В малките общини е обратно. Колкото по-малка е общината, толкова по-директна е връзката между избирателя и местната администрация. Там тя е основен работодател за бизнеса. В София, в Пловдив и във Варна връзката е много далечна. Изненадата в София е малката разлика между Терзиев и Григорова, защото всичките ни проучвания преди първия тур показваха, че един балотаж между тях изглежда по-лесен, отколкото такъв с Хекимян", допълни Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че има разделение между десните хора в София.

Още по темата

"Ваня Григорова успя да обедини протестния вот срещу сглобката - този на "Възраждане" и ИТН, макар и не на 100%, докато десните избиратели, включително тези на Вили Лилков, си гласуваха за Васил Терзиев. ГЕРБ определиха резултата, защото техните избиратели са 2:1 в полза на Ваня Григорова. Процентът "Не подкрепям никого" също се увеличава. Основното, което оказа влияние на втори тур, е, че Борисов ту подкрепи Ваня Григорова, ту после се бил пошегувал, едва в петък каза за Терзиев", коментира социологът.

Павлов видя и вина в ръководството на ПП-ДБ: "Трябваше да се разберат да си подкрепят кандидатите на правителствената коалиция, където двете групи са една срещу друга. Това стана чак в петък - който разбрал - разбрал, който не разбрал - не разбрал. Друго щеше да е, ако още във вторник беше призовал да се гласува за Терзиев."

"Във Варна надделя това, че недоволството срещу Портних е много голямо. Бойко да беше избрал друг кандидат за Варна, всички изследвания показваха, че той не е много харесван. По подобен начин е и Благоевград. Така или иначе ПП-ДБ бележи някакви успехи. ГЕРБ, макар и на по-ниско ниво, се стабилизира", поясни той.

Социологът е на мнение, че БСП има по-голям успех на тези местни избори в сравнение с предишни.

"Не това е решаващо. Успехът на някои места дойде от вълната анти-ГЕРБ. Истинският им успех е при гласовете за общински съветници. БСП има около 235 000 гласа за общински съветници, при положение, че на парламентарните избори имаха 220 000. Единствената партия, която си вдига резултата като бройка", изтъкна Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase