Снимка БГНЕС

"В момента вие вече броите победителите и победените, но според мен ще има допълнителен разговор дали има недействителни бюлетини в балотажите. Имам предвид, че част от секционните комисии не са поставяли печати на бюлетините или разписките от машинното гласуване. Това също може да създаде основание за оспорване на резултатите. Задължението е, след като се принтира разписката, преди да бъде пусната в кутията, тя да има печат. Ако са без печат, те са недействителни".

Това заяви в "Тази сутрин" по bTV доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Тя загатна и вариант за хипотетична човешка намеса и след машинното гласуване, при преброяването: "Ако е имало "бий печата, за да са действителни".

Доц. Киселова засегна проблемите заради липсата на разяснителна кампания за гласуване, обучението на Общинските избирателни комисии, както и заради факта в какъв момент са предоставени методическите указания за членовете на секционните избирателни комисии.

"Въпросът с организацията не е само в това колко рано бяха насрочени изборите, какво бе направено от ЦИК по отношение на машините, за да има "изпълнение на закона", да го кажем така. Защото забавянето във всяка от фазите от подготовката доведе до това в петък преди изборите да няма все още яснота ще се ползват ли машини на първи тур. Което беше явно отклонение на Изборния кодекс", каза Киселова.

"Монополярният модел в България е разбит. По друг начин ще вървят и разговорите за промени в Изборния кодекс", заяви още тя.

"Трета година говоря, че трябва да се въведат машини - алтернатива на хартиените бюлетини, от типа за регистриране на вот. Разпечатва бюлетината, но в паметтта на машината не се записва нито вотът, нито се брои. После може да има сканиращи устройства, които да броят. Често пъти в секционните комисии партиите се договарят: "Няма да броим. Вие си бройте преференциите на вашите хора, ние - на нашите". Това е практика от години, не от сега", заяви доц. Борислав Цеков - експерт по конституционно право.

"Има нужда от спешни промени в Изборния кодекс. Трябва да се спре с двете крайни, фанатични позиции. Едната - само машини, които да изчисляват. Другата - само хартиени бюлетини. Нека ги има и двата вида, но да подберем машините така, че да са сигурни. Защото в тези има недоверие", добави Цеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase