Снимка: Bulgaria ON AIR

Последните данни на статистиката показват, че 40% от населението на България е енергийно бедно. Около 290 000 души получават помощи за отопление. На този фон общините у нас често търсят начини, с които да увеличат своята енергийна ефективност. Кандидатства се по различни проекти, а целта за всички е по-добър, но и по-евтин живот за гражданите.

"На хората, които живеят в санираните блокове, ще им е по-топло, отколкото на тези, до които не стига публичен ресурс. Проблем е, че до много малко хора стигат публичните помощи. За 20 години сме санирали не повече от 6% от многофамилните сгради. Нямаме никаква информация какво се случва с еднофамилните сгради", каза изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност д-р Драгомир Цанев в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

По думите му става въпрос за популизъм.

"Няма как със 100% публично финансиране на обновяването да стигнем до повече сгради. Парите не стигат. Това ще е факт за години напред", категоричен е д-р Цанев.

Юристът и експерт по енергетика и климат Павлин Стоянов обясни пред Bulgaria ON AIR, че е невъзможно да се установи масово саниране и подобряване на енергийната ефективност в града без самоучастие.

"От по-голям към по-малък град и населено място ролята на кмета става все по-пряка - първо да успее да идентифицира възможностите и те да бъдат предоставени като информация и процедури на хората, но и да ги информира", допълни експертът по енергетика.

Всяко обновяване трябва да доведе до около 80% спестявания, подчерта д-р Цанев.

"В момента не е вложена една стотинка в технически мерки в мониторинг на резултатите. Целите трябва да са базирани на анализ и на национално, и на местно равнище. Възобновяемата енергия е производство на енергия, с която можем да заменим неефективни скъпи или замърсяващи източници", уточни директорът на Център за енергийна ефективност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase