Снимка: БГНЕС

Социологическата агенция „Тренд” обяви първите резултати от exit poll от балотажа на местния вот към 20.00 ч.

Новият кмет на София е Васил Терзиев от „ПП-ДБ (Спаси София)”. Той спечели балотажа с гласовете на 51,9% от отишлите до урните в неделния ден. Опонентът му Ваня Григорова от местна коалиция „БСП за България” беше подкрепена от 43,4 на сто от гласувалите. "Не подкрепям никого" са отбелязали 4,7 на сто от избирателите.

В Пловдив битката за кметския пост печели кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров с 53,2% от гласовете. За съперника му в надпреварата - Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, вота си дадоха 41,2 на сто от отишлите до урните. "Не подкрепям никого" - 5,7%.

Във Варна борбата е изключително оспорвана. Според първоначалните данни Иван Портних от ГЕРБ е бил подкрепен от 45,1% от гласувалите, а кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев е с резултат 48,9%. "Не подкрепям никого" - 5,9%.

В Русе, с убедителна преднина, втори кметски мандат получи Пенчо Милков от "БСП за България" – 60,5%. Иван Иванов от ГЕРБ завоюва 33% от гласовете на упражнилите правото си на вот. "Не подкрепям никого" - 6,4 на сто.

Категорична победа над опонента си записа и Валентин Христов от ГЕРБ в Плевен. Зад него застанаха 61,8 на сто от гласувалите плевенчани. Досегашният градоначалник, независимият кандидат Георг Спартански, остана втори в надпреварата с 32,5 на сто от гласовете. "Не подкрепям никого" - 5,7%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase