Снимка БГНЕС
fallback

Говорителят на ЦИК Росица Матева се възмути от обвиненията, разпространени ден преди вота, че комисията е била предупредена за очаквани проблеми с машинното гласуване заради хартията, с която е заредена техниката.

Тя отбеляза, че не смята за редно в деня преди избори да се правят коментари от изпълнителя, на когото е възложено машинното гласуване.

Матева подчерта, че вече многократно е обяснявала, че ЦИК е направила изследване на хартията, предоставена от печатницата на БНБ и от тази, предоставяна от "Сиела Норма" на предходни избори. Изследванията са правени в Института по целулоза и хартия и в лаборатория на ХТМУ в София.

"Имаме резултат и от печатницата на БНБ и изводите на всички са, че двете хартии са идентични и отговарят на изискванията на производителя "Смартматик", подчерта Матева.

След като печатницата на БНБ е била определена като доставчик на хартията, още през януари й е изпратена информация за изискванията на "Смартматик". От печатницата още тогава, а и през април и лятото обяснили, че в България не се намира машина, която да разролва на шпула /барабан. б. р./ от половин инч. "Т.е. печатницата, която е определена за изпълнител в Изборния кодекс и ЦИК не може да промени това, не може да достави такава хартия. Такава машина е поръчана да се изработи и достави, но за това трябва време", обясни говорителят на комисията.

Тя добави, че още през юни се е знаело, че за местните избори такава машина няма да има. Затова били проведени тестове с другата хартия. Такава хартия за проби са получили трите институции, които сертифицират процеса - Министерството на електронното управление и институтите по метрология и стандартизация. Те смятат, че и така хартията отговаря на изискванията, подчерта Матева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

toti

преди 5 месеца

АБЕ НАЙ ВЕРОЯТНО БОЦЕТО ГИ Е ОМАГЙ0САЛ

8

Много странно

преди 5 месеца

Как в цял свят ,където се използват,машините работят...САМО В БЪЛГАРИЯ, ПРИ ПЕРФЕКТНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ КОМПЕТЕНТЕН И НЕЗАВИСИМ ЦИК НЕ РАБОТЯТ? Защо ,бе буля ...лично мнение...ако този явен саботаж ,с мирис на необуздана корупция и отчайваща некомпетентност не се разследва от прокуратурата на Р България......като престъпление на длъжностно лице при изборния процес...лично аз не виждам, кое друго престъпление може да се разследва.

7

Анонимен

преди 5 месеца

Таз буля Росица Матева пак лъже нещо! За какви институти по управление и стандартизация и министрства става дума?! Производителя трябва да каже дали въпросната хартия е съвместимма с принтерите които използва. А те са казали съсем точно - НЕ Е СЪВМЕСТИМА! Зора е ясен - да се даде послание, че машините са ненадеждни. По същата причина миналата седмица така и отмениха машинното гласуване. ЦИК са проблема, въпроса е защо?

fallback