Снимка: БГНЕС
fallback

Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя, поради простата причина, че всеки поглежда и вижда със собствените си очи какво е отпечатала машината за гласуване. Това заяви заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов.  

"Тази сигурна среда, в която се извършва удостоверяването на машините, е сигурна не защото в нея има някаква тайна, а защото софтуерът за гласуване и машините за гласуване са обект на авторско право. В Изборния кодекс пише, че софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код“, посочи той, цитиран от БТА.

"Процедурата, което е извършил заместник-министър Михаил Стойнов, е тестова процедура", уточни от своя страна на брифинг в Министерството на електронното управление Ангел Петров, главен секретар на ведомството. Той отговори на обвиненията от различни политически формации, че Стойнов е компрометирал машинния вот в навечерието на местните избори, за което се позоваха на постъпил в парламента доклад на Държавна агенция "Национална сигурност“.

Oще по темата
"Довереното изграждане не е краят на процедурата по удостоверяване. Не трябва да се спекулира, че довереното изграждане е краят на процеса, както и че след това ние нямаме право да правим каквито и да е промени, тестване и т.н.", посочи Петров. Той посочи, че именно в такава тестове процедура е участвал и заместник-министър Стойнов.

"Има различни тестови сценарии до извършване на удостоверяването", посочи главният секретар на министерството.

„Това, което се генерира от нея като продукт, никога не може да се използва в процеса по инсталиране на машините, защото те са заключени от Централната избирателна комисия (ЦИК). Единствените, които имат ключ от тези машини, са те“, допълни още той.

Както е известно, Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Повод за това стана доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), постъпил до няколко институции, свързан със сигурността на вота.

Първи за доклада съобщиха от партия „Има такъв народ“, чийто председател на парламентарната група Тошко Йорданов заяви, че заместник-министър Стойнов е "свалил кодовете на флашка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Цитат

преди 6 месеца

Процедурата, което е извършил заместник-министър Михаил Стойнов, е тестова процедура", Да изчакаш всички да си тръгнат и след 21 часа да ръчкаш машината, да свалиш незнайно как и какво от нея на преносима памет и накрая да кажеш, че ще си поиграеш с кодовете вкъщи!?! Да прибереш флашката и да си тръгнеш!?! Тест за какво е това? Или си е обикновено замазване на поредната човешка глупост на самозабравил се моментно овластен макак ( да ме извиняват останалите представители на семейство маймуни)

48

?!?

преди 6 месеца

Брзобразна наглост! ГЕРБ не са обиждали хората така.

47

Анонимен

преди 6 месеца

До 48....,,Довереното изграждане е едно действие. А удостоверяването на машините е друго действие.Първото се извършва от ЦИК.Второто от упълномощено лице от МЕУ, такъв какъвто е зам.министъра ..Като тези му действия могат и след ,,Довереното изграждане " да се провеждат.И не са не законни.

fallback