Снимка: Bulgaria ON AIR

Васил Терзиев без опит в политиката безкомпромисно успя да убеди хората, че той трябва да програмира решенията в столицата. Но все още нищо не е решено - ще има балотаж в София тази неделя.

"Профилът на избирателя не се е променил дотолкова, доколкото виждаме колко е ниска избирателната активност. Тя продължава да бъде в някакви граници, което ни навежда на мисълта, че това са само твърдите ядра. Ако влезем в полето на конспиративните теории - това е, което самите партии желаят, защото твърдите ядра са много предвидими и много предпочитани от самите партии, за да може изборите да са с предвидими резултати. Когато разчиташ на по-широка подкрепа и по-широка изборна активност, тогава може трудно да прогнозираш изхода от вота", каза социалният психолог Николай Димитров в студиото на "България сутрин".

Според него изненадите на този вот не са били кой знае колко големи: "Социолозите, ако си дадат сметка защо и този път не познаха - не че го правят нарочно, просто един феномен на "червената бабичка" в сутрешното време. Избирателите на БСП избягват да казват за кого са гласували от страх да не бъдат нарочени. БСП винаги има резултати, които са по-високи от това, което показват екзитполовете."

В окончателните резултати той прогнозира, че Ваня Григорова ще добави още няколко процента отгоре.

"Антон Хекимян е другият феномен - жертвеният козел, който беше избран, за да бъде не неизбираем, но не и много избираем, защото този мач в София беше свирен много отдавна. Негласуващите са банка, от която може би ще се възползват отиващите на балотаж, което е малко съмнително. Защото ако човек е бил пасивен на първия тур, много вероятно е да остане пасивен и на втория", коментира Димитров.

Според него това, което се случи преди избори, до голяма степен е отвратило хората да гласуват: "Това е в интерес на партиите, защото те много добре работят с твърдите си ядра и много добре се прогнозират резултати от изборите. На местно ниво е много важно кой ще ти е кмет."

"Очевидно е, че за Ваня Григорова гласуват не само работещи, но и пенсионери. Левицата трябва да защитава правата на хората, които вече са в пенсионна възраст. Тя е популярна личност от медиите, знаем, че те имат голямо значение за публичния образ", коментира социалният антрополог Валери Личев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че БСП се лиши от много сериозни фигури.

"Присъединявам се към тълкуването, че Хекимян е като жертвен козел, явно се е примирил. Ако загуби, ще е общински съветник. Да скочиш изведнъж от една водеща функция в медиите и да отидеш на това ниво - не мисля, че този скок би трябвало да го прави щастлив. Иначе няма как да не са щастливи и Терзиев, и Григорова, защото и двамата показаха, че са много над онова, което им предсказаха социолозите", добави той.

Личев е мнение, че е възможно Григорова да придърпа още избиратели, а според него хората отдават по-голямо значение на парламентарните избори.

"Тепърва ще се анализа драмата с машините и какъв ефект имаше върху крайните резултати. Вече се чуха коментари, че вместо "да извади очи, е изписало вежди" на ПП-ДБ. Вероятно е така. На територията на София, Терзиев каквото можа - взе. Опасявам се, че Григорова има далеч повече възможности и потенциал, но въпросът е как ще ги оползотвори. Балотажът ще бъде интересен, но едва ли ще има шокиращи изненади", каза още Николай Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase