Снимка: Bulgaria ON AIR

"Може би за доста хора това е изненада, но истината е, че кампанията, която видяхме при Ваня Григорова, са предварително добре консултирана и разположена. Тази битка в ляво се разви на няколко етапа, първата битка беше спечелена много убедително в софийската организация, защото за първи за номинирането на кмет на София, тя е абсолютно единна. След това се проведе битката за формиране на коалиция, което не беше лесно. Третата битката беше с ръководството на БСП - все пак да даде възможност и да одобри това нещо", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ още от самата номинация е било ясно, че Григорова ще успее да привлече достатъчно "пъстра" подкрепа.

"Щеше да бъде изненада, ако тя не се беше представила толкова успешно. Но трябва да кажем, че до последно не беше ясно второто място. Но пък битката стана много интересна. Българските политици трябва да се научат да приемат по-смирено, особено победите си. Дотук има отстъпление със 75 000 за ПП-ДБ. Това означава, че е малко повече от 1/3", допълни Буруджиева.

Още по темата

Политологът проф. Румяна Коларова припомни, че социолозите много точно предвидиха потенциала на Ваня Григорова.

"Още повече, че във всички анализи много се подчертаваше, че Григорова е във възходящ тренд. Така че това не беше изненада. За мен има две големи изненади на тези избори - едната е ситуационна. Става въпрос за представянето на "Продължаваме промяната" в София, но и на много други места тя се представи много по-добре, отколкото социолозите прогнозираха. Това се случи заради скандала с машините. Беше мобилизиран един електорат, който в никакъв случай не е от онези електорати, типични за партиен подем", коментира тя.

За нея втората изненада е представянето на "Възраждане": "Всички очакваха, че "Възраждане" ще расте и че ще акумулира протестния вот. Ясно е, че в София този вот си отиде директно към Ваня Григорова. Появата за таван на "Възраждане" е втората изненада, която социолозите не предвидиха."

Попитан дали е толкова силен ударът, че ГЕРБ не са успели да предвидят, че Хекимян няма да отиде на балотаж, колегата им - политологът проф. Росен Стоянов, отговори:

Според някои тази щета е предварително калкулирана. Не мога да повярвам, че една от старите и устойчиви партии, била в управлението толкова дълго време, не е успяла да прецени кой е избираемият кандидат. Още от самото начало те много добре са знаели. Най-вероятно има някакво допълване на онази сглобка, за да може неустойчивото правителство да продължи да е такова, но все пак съществуващо.

Буруджиева е на мнение, че ПП-ДБ продължават да не стоят устойчиво във властта.

"Нелепо радостни бяха снощи. Не умеят и не знаят как да посрещнат резултатите от изборите. Те не разбират дори по време на избори какво им казват избирателите, а какво да очакваме след изборите? Българските политици и партии стават все по-малко легитимни от гледна точка на самите избиратели", възмути се тя.

Проф. Коларова смята, че "Продължаваме промяната" са показали арогантност: "Скандалът с машините отново е арогантност. При тях нарушаването на закона се превърна в правило, а не в изключение. Не съм сигурна тази арогантност колко подкрепа може да им привлече, защото ясно е, че резултатът такъв, какъвто го видяхме вчера, беше резултат от възмущение, страх, всякакъв вид емоция, която те мотивира да се защитаваш".

Тя е категорична, че ще бъде самоубийствено, ако Борисов призове за подкрепа към ПП-ДБ и за ГЕРБ най-изгодно ще бъде, ако Григорова стане кмет на София.

"Ако от едномилионна София, с разлика само 30 хиляди, ти можеш да вземеш властта и да управляваш 2,5 млрд. лв. - наистина съм съгласен, че доверието в институциите, което е на изключително ниско ниво, вече се отразява и към партиите и техните избраници. Това никак не е добре. Балотажът е нов мач, защото са изчистени другите, които разсейват, би трябвало да видим една концентрирана седмица. Дай Боже, да видим истински и модерни дебати", посочи още проф. Стоянов.

Проф. Румяна Коларова смята, че от ГЕРБ са запазили мълчание, защото изчакват окончателните резултати.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase