Снимка: Bulgaria ON AIR

Разликата в доходите между селските и градските райони се е увеличила с близо 20% през последното десетилетие. Доходите в градските райони са по-високи, това сочат данни от изследване на Eurofound.

"Това е напълно естествен географски процес. Градовете акумулират добре платените работни места. Доходите там нарастват по-бързо спрямо селските общини. Главният измерител не бива да бъде какви са доходите на населението, а трябва да се уточнят редица други показатели. Гражданинът, който живее в градска среда, и гражданинът, който живее в селска среда, са различни типажи хора", заяви ръководителят на катедра "Регионална и политическа география" към Софийския университет доц. Косьо Стойчев в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика".

Той е категоричен, че местните мерките в селските и градските общини са две различни групи мерки.

Събеседникът му Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН коментира, че от една страна демографията и населението зависят бизнеса, но и бизнесът зависи от демографията.

"В България се наблюдава процес на повишаване на заплатите в по-малките населени места. То е закъсняло, вече няма работна ръка. Сега влизаме в порочна спирала", смята Събев.

Според доц. Стойчев има вероятност София да преодолее спортната си блокада, която "функционира над 20 години".

"За да стимулирам възможността млади хора да вземат решение за релокация, означава, че трябва да имат достъп до услугите на големия град. Трябва дистанцията да намали своето негативно влияние. Цялата ни нация се движи на автомобили", подчерта гостът.

По думите на Събев трябва да си поставим по-амбициозни цели по отношение на технологиите, защото технологичните производства решават демографската криза. "Трябва да търсим технологични инвестиции", добави той.

Доц. Стойчев уточни, че регионалните различия в европейските страни не са преодолени на 100%.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase