Снимка: Bulgaria ON AIR

В пловдивския квартал "Столипиново" право на глас имат близо 40 000 души. Приблизително толкова са били и на местните избори през 2015 и 2019 г. При вот без машини тогава, впечатление прави броят на невалидните гласове - с хиляда повече от всеки друг район на Пловдив. Според местните този феномен си има обяснение.

"Хартиената бюлетина е по-добре, защото нашето малцинство повечето са неграмотни, отиват, натискат не го разбират, така че хартиените по-добре", каза Рашко от "Столипиново".

И тук, като на всяко друго място в страната, в изборния ден ще гласуват само на хартия, както е било на предходните и по-предходните местни избори. От общинската избирателна комисия са категорични.

"Ако един избирател не е наясно как да попълни правилно една бюлетина, тя ще бъде недействителна. Ако един такъв избирател гласува на машина, аз не съм убеден, доколко той би могъл да се справи. Силно преувеличено е твърдението, че невалидни бюлетини се правят от СИК. Тоест ако видят 10-15 бюлетини да имат някакви отпечатъци от пръсти някакви знаци, то те не са оставени от избирателите, а от недобросъвестен член на СИК и сме дали указания да ни сигнализират и тези гласове да си ги преброят, ако не са недействителни на друго основание", уточни секретарят на 16 ОИК Пловдив-град Калоян Сухоруков.

10 часа след като машините бяха докарани в Пловдив, бяха върнати обратно към склада в София. В това има и плюс, отчитат от местната избирателна комисия.

"Заради това, че изборите ще са с един начин на гласуване, това ще спести работа и ще се попълват два пъти по-малко протоколи", добави Сухоруков.

В "Столипиново" независимо от резултата на местните избори хората са категорични, че отново ще бъдат излъгани, а кметските обещания ще останат в предизборната кампания.

"Кой ще ни оправи, всеки лапа си кокалчето и това е, обещават и нищо не става", разсъждава Рашко.

И се надява някой да изчисти квартала и да се поставят контейнери за смет.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase