Снимка: БГНЕС
fallback

Изпълнява ли ЦИК политическа поръчка с решението за отмяна на машинния вот или гласуването с машини е компрометирано? В деня за размисъл държавата продължава да се тресе, сутринта представители на ЦИК коментират на каква база взеха кардиналното решение. В основата стои доклад на ДАНС, но никой не казва какво точно притеснително има в него. Разбрахме единствено, че е смущаващо и няма нищо общо със заснемането на хеш код, който пък бе шумно коментиран вчера като "преврат в държавата".

"Имайки предвид информацията, съдържаща се в доклада на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при председателя на НС, както и това до вземане на решение, че нямаше изпратено решение за удостоверяване на съответствието, съгласно Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНТ.

Тя беше категорична, че ЦИК не изпълнява нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС.

"Не може при постъпила такава информация от органа, който отговаря за националната сигурност, ние да кажем - не, не е вярно, може би просто някой ни е изпратил една преписка. В такава ситуация всеки един друг орган би взел мерки. А защо този заместник-министър на 25 октомври е извършил тези действия - отговорът не го търсете от ЦИК. Понеже се тиражира в медиите, че той просто е заснел хешкода, информацията в преписката на ДАНС съдържа доста повече информация", разкри Нейкова.

Нейкова каза още, че избирателите трябва да бъдат спокойни и в неделя да отидат да гласуват, тъй като има достатъчно хартиени бюлетини. По отношение на факта, че няма да има машини за гласуване, тя заяви, че това не трябва да възпрепятства гласуването по никакъв начин.

Очакванията обаче са да има много недействителни бюлетини, поне това показват изборите назад, в които се е гласувало само на хартия.

Според доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, след втория тур предстои много сериозен разговор за това как се държи ЦИК по отношение на прилагането на Изборния кодекс.

"Според мен се опитва да не допусне машинно гласуване. Начинът, по който се държи през цялото това време от края на юли началото на август досега. Целта се видя частично вчера – в мнозинството си членовете са номинирани от политическите партии, които бяха в основата на изслушването на представител на ДАНС по доклада. Не само това решение беше политическо. Има и други решения, които не са предизвикали такъв отзвук в медиите. Въпросът с качеството на членовете на ЦИК е много сериозен", каза Киселова пред Нова тв.

По думите й има възможност машините и за първия тур, и за балотажа да се върнат като част от изборния процес. Според нея е възможно и ВАС да отмени решението на ЦИК, и самата комисия да направи това.

"Реалистично е ЦИК до обед да отмени решението си, за да може логистично да бъдат доставени машини до изборните помещения", обясни тя.

Възможно е и ВАС да вземе такова решение за толкова време.

"Оспорванията по реда на Изборния кодекс е допустимо да бъдат в рамките на часове. Теоретично е възможно. Но не мисля, че ще посмеят днес или утре да кажат – това решение е отменено. Ако отидем в понеделник, то ще е безсмислено. Може да се отрази на втория тур", каза Киселова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

251

Анонимен

преди 7 месеца

Чл.206.(1)В избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

250

Във двора имам едно

преди 7 месеца

Животно което грухти..... и то разбра че това е работа на онези които ни управляваха 12 г и са окупирали всичко .

249

Анонимен

преди 7 месеца

Айде, стига вече. Прекалява се. Не сте интересни вече.Политическа поръчка изпълнявали ЦИК.Кой го казва? Този дето изпълнява политически поръчки, вероятно. Мисли, че всички са като него. Сериозни хора са тези от ЦИК. Надявам се и от ДАНС да са такива. Тази Промяна отдавна започна да нагарча.

fallback