Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дългът на Топлофикация София ЕАД е 1,8 милиарда лева и се очаква догодина дългът да е по-голям. Дружеството генерира най-скъпата електроенергия в държавата и има изтичане на средства. Трябва да се влезе в дружеството и да бъде стегнато. Всички инвестиции в бъдещето са политически непопулярни, но трябва да се даде спокойствие, че средствата на хората отиват в правилния проект, който ще вдигне качеството им на живот, това коментира Васил Терзиев, кандидат за кмет на София, местна коалиция „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Терзиев вярва в разбирането, че успелите хора трябва да дават обратно на обществото. Отговорността към обществото трябва да върви ръка за ръка с реализацията и развитието на всички е важно за стандарта на живот. Той обясни, че демотиватор за него е похабяването на потенциал на компания, човек или град.

„Аз много вярвам, че София има потенциал да бъде много повече и като бизнес дестинация, и като туристическа дестинация, и като място за живеене“, допълни гостът. „Това да бъде град, които ние не искаме да напускаме.“

Трябва да се започне от поставянето на национална цел и цел за града. В дългосрочен план обединяващите фактори за обществото са много повече от разединяващите, смята гостът.

Терзиев иска София да бъде регионален бизнес център, развивайки високи технологии и надграждайки развитите сектори. Да се развиват бизнеси с добавена стойност, технологични паркове, индустрии на бъдещето. Той обясни, че ключът за постигането на тези цели започва от идеята за разгръщането на тези сектори, а след това идва и работата със заинтересованите страни.

Общинските дружества са по-зависими от Столичния общински съвет (СОС), отколкото от кмета, обясни Терзиев във връзка с Топлофикация София ЕАД.

При евентуална изборна победа, Терзиев заяви, че данъците няма да бъдат променяни, докато не докажат, че могат да управляват финансовия ресурс, наличен в момента. Евентуалната промяна на данъците, няма да се случи преди обсъждане с гражданите и уверяването им, че парите им се ползват само по предназначение, каза гостът. Публичният ресурс трябва да бъде управляван правилно, да бъде ясно защо и как се финансира даден проект и ако са необходими допълнителни инвестиции какво да бъде направено, каза кандидат-кметъ

Терзиев би продължил програмата за обновяване на градския транспорт.

Преразглеждането на цената на сините и зелени зони трябва да бъде подкрепено от ясни аргументи и обяснение защо е по-добре, каза Терзиев. Изваждането на приходите от паркиране от хазната на Център за градска мобилност е стъпка, която ще позволи да се наблюдават тези средства и тяхното разпределение, като се цели прозрачност, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria .

Безплатно съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase