Снимка: БГНЕС

„Една и съща шашма се прави от местните кметове, които търсят преизбиране. Те си внасят избиратели от други населени места, където тези гласове не са нужни”. Това заяви в Нова Нюз проф. Михаил Константинов, математик и бивш шеф на „Информационно обслужване”, по повод изнесената от ГРАО информация, че в 343 населени места е констатирана необичайно активна миграция преди местните избори на 29 октомври.

„Това нещо противоречи на закона, защото там има норматив. Ако на един човек се падат 10 кв. метра жилищна площ, допуска се тя да бъде 3, ако хората са роднини. Когато въпросният адрес е на голо поле, тогава става въпрос за очевидно нарушение на закона”, заяви Константинов. Той призова за увеличаване на наказанието, за да бъдат пресечени злоупотребите.

Константинов критикува гласуването с машини. „Вместо да се занимаваме с политики, се занимаваме с технологии”, каза професорът. Той даде пример с Ирландия, където са се наблюдавали същите скандали около машинното гласуване и властите са решили да го премахнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase