Снимка: БГНЕС

Васил Терзиев печели най-много гласове на местните избори с 29,8%, следван от Антон Хекимян с 21,1%. Трета е Ваня Григорова с 20,2%.

Четвърти се нарежда кандидатът на "Възраждане" Деян Николов с 10,2%, пети е Вили Лилков от КОД с 8,3%, следван от Ивайло Вълчев от ИТН с 3,4%.

Това показва последното социологическо проучване на "Алфа рисърч", проведено сред 800 души чрез пряко стандартизирано интервю в периода 21-24 октомври от „Алфа Рисърч“ по поръчка на bTV.

Тя заяви, че има няколко интриги в София, една от които е избирателната активност. 41,5% са твърдо решени да гласуват, а 21% все още се колебаят, обясни социологът Боряна Димитрова.

"В полза на Антон Хекимян е много по-голямата партийна структура на ГЕРБ. Те имат по-голяма тежест и на парламентарни избори, и управлявайки София дълго време. В същото време в хода на кампанията той има относително стабилен резултат, но остава под мобилизацията за вота на общинската листа", посочи Димитрова.

За сметка на това кампанията на Ваня Григорова е силна и е над партийната листа.

"При повечето кандидати има скачен съд с някои от другите. За Васил Терзиев и донякъде за Антон Хекимян това е кандидатурата на Вили Лилков. Виждаме, че той прави нелош резултат. Известен ръст на неговите избиратели може да скъси дистанцията между първите", коментира Димитрова. Като съперник на Григорова тя посочи Деян Николов.

Данните по-горе са от експресното проучване за София, проведено в периода 21-24 октомври от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase