Снимка: БГНЕС
fallback

Започва предизборната кампания за местния вот. Точно след месец, на 29 октомври, българите ще изберат кметове и общински съветници, които ще управляват през следващите четири години.

Кампанията ще продължи до 27 октомври. Денят преди вота - 28 октомври е ден за размисъл, в който е забранена агитацията и както и всякакви данни от обществени запитвания и прогнозни резултати.

От утре започва работа и специална телефонна линия към вътрешното министерство, на която всеки ще може да подава сигнали за изборни нарушения – 02/9011298.

По данни на ЦИК 58 партии и 9 коалиции ще участват в местния вот.

Право на вот имат малко над 6 милиона и 48 хил. избиратели. Както и на парламентарните избори, в секциите с над 300 гласоподаватели, освен с хартиени бюлетини, ще се гласува и с машини. В над 11 хил. секции ще има видеонаблюдение и излъчване при отчитането на резултатите.

Огромен интерес предизвиква „битката“ за големите градове и най-вече за столицата, в която се включват 21 кандидати за кметския стол – повечето от тях не са професионални политици, идват от бизнеса, от музикалните среди, от медиите и неправителствения сектор.

Дали хората ще изберат нестандартен кандидат, каквито предложения отправят по-големите партии, или партийна фигура, на каквито личности се спират по-малките формации, предстои да видим след месец. Едно е сигурно – най-големият град в България ще има нов кмет, тъй като досегашният градоначалник, която е начело на София от 2009 година излиза от играта.

В случаите на втори тур на територията на дадена община, район или кметство предизборната кампания започва веднага след определяне на кандидатите и датата за провеждане на втория тур от ОИК и приключва в 24:00 часа на деня преди предизборния ден.

Местните избори са сериозна индикация за влиянието на политическите партии по региони и дават възможност за укрепване на позициите за следващия парламентарен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 7 месеца

Не подкрепям НИКОГО, камо ли маргиналите на Възраждане.

33

Анонимен

преди 7 месеца

Тръц!

32

баба мара

преди 7 месеца

мислете преди изборите кои се крие зад гърба на кандидата и какво се очакваслед евентуална победа аз не гласувам защото не вярвам на никои и виждам каквосте избрали на миналите избори

fallback