Снимка: БГНЕС

Близо 21 млн. бюлетини ще бъдат отпечатани за местните избори на 29 октомври, обяви на брифинг зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Ще бъдат изработени 3606 вида бюлетини - от тях 265 вида за общински съветници, 265 за кметове на общини, 35 вида бюлетини за кмет на район и 3041 за кметове на кметства, обясни тя, цитирана от БТА.

Матева припомни, че вчера ЦИК взе решение, с което открива обществена поръчка  за изработката на хартиените бюлетини и ролките със специализирана хартия за бюлетини от машинно гласуване. Тя посочи, че прогнозната стойност на поръчката е около 9 млн. лв.

Днес до 17 часа трябва да се регистрират всички кандидатски листи на партии, коалиции, инициативни комитети, за да могат да участват в тези избори, припомни Матева.

След това ЦИК ще извърши проверка, заедно с Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужвае", Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, на всички кандидати, регистрирани от ОИК дали отговарят на изискванията да бъдат избирани, каза тя. По думите на Матева проверката трябва да приключи до 10 часа на 28 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase