Снимка: БГНЕС
fallback

МВР шефът Калин Стоянов и председателят на ЦИК Камелия Нейкова увериха депутатите, че честността на вота на 29 октомври, когато избираме кметове и общински съветници, е гарантирана.

"ЦИК винаги е смятала, че изборният процес следва да се смята като въпрос, свързан с националната сигурност", каза Нейкова, а Стоянов добави, че в МВР е създадена организация за недопускане на изборни престъпления в няколко направления.

Вече е създаден оперативен щаб с ръководител главният секретар на МВР, чиято основна функция е да предотврати нарушаването на изборните права на гласоподавателите.

Освен това е изготвен план с конкретни отговорни структури на министерството и срокове за изпълнение.

Камелия Нейкова отчете, че ЦИК е обявила две обществени поръчки, свързани с осигуряването на машинното гласуване и с надграждане на софтуера. За гарантиране на надеждността на изборния процес, тя посочи, че ЦИК е предвидила по-високи мерки и изисквания чрез въвеждане на допълнителни мерки за сигурност.

Нови машини за вота на 29 октомври няма да бъдат доставяни, а ще се използват старите, които се намират в частен склад под охрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

в България!?

преди 7 месеца

Честни избори!?Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха...

68

гошо

преди 7 месеца

Предлагам да обявите резултатите от вота на 29.10.2023г. Списъците ясни и спуснати защо бавите огласяването?

67

Вервайте!

преди 7 месеца

БТВ гарантира!

fallback