Снимка БГНЕС, архив
fallback

Централната избирателна комисия все още не е обявила обществена поръчка за това как ще изглежда екранът на машините за местните избори на 29 октомври.

Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Все още не сме пуснали обществена поръчка, точно по причина, че трябва много прецизно да бъде дадено заданието на фирмата. Искаме да избегнем необходимостта избирателят, както беше в изборите "2 в 1" на 14 ноември 2021 г., предварително, заставайки на машината, да избира за кой от възможните избори да гласува“, обясни Матева.

Основният проблем е, че когато са купувани машините и софтуерът към тях, не е било предвидено те да се ползват за местни избори. Сега трябва да се дадат равни възможности за тези, които ще изберат хартиената бюлетина, и онези, които ще пожелаят да гласуват с машини, допълни говорителят на ЦИК.

Oще по темата

При гласуване с хартия членовете на секционната избирателна комисия (СИК) могат да преценят дали избирателят има право да гласува за всички видове избор за местна власт, а при машинния вот това е затруднително. Може да се наложи да се използва и повече от една карта, за да се отключат всички екрани и съответно всички видове бюлетини при машинното гласуване, каза още Росица Матева.

Тя допълни, че членовете на СИК ще получат допълнително възнаграждение, за да участват в обучението за това как да проведат изборния ден и как да попълват протоколите от вота, така че процесът да бъде максимално улеснен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 месеца

Кое е вярното? Преди два дни, пишеше, че в Избирателният кодекс не е предвидено машинно гласуване за местни избори. При това положение, днешните оправдания губят всякакъв смисъл. Нямаме намерение да ви четем Изборния кодекс, за да разберем от колко време хич ви няма, г-да и г-жи високо интелигентни. За медиите се отнася същото.

7

Норма Сиела :

преди 8 месеца

"Ще се погрижим за машинките с нашия авер Ристю Мравояда... Всичко е точно,одобрено и съгласувано с посолството..."

6

пришълецът

преди 8 месеца

Опс...:)))

fallback