Снимка: БГНЕС

След поставения ултиматум от втората политическа сила към първата - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с контра-условие към "Продължаваме промяната-Демократична България".

“Или сядаме и правим коалиционно споразумение или е игра на “сърдитко Петко”, посочи Борисов по време на националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново, предаде Mediapool.

 От ПП-ДП настояха преди ден да бъде потвърдена подкрепата за договорената между първите две формации законодателна програма и допуснаха възможност правителството на Николай Денков да подаде оставка.

“Те си назначават министрите, зам. министрите, без изобщо да ни питат. Но те си ги назначават, защото химикалът е у Денков. Поголовно подменят всички без това никъде да е описано в декларацията. А ни поставят 7 нови условия. Ами да си направим споразумение като в Германия - няколко стотин страници", посочи Борисов и обвини "ПП-ДБ, че узурпира цялата власт".

“Аз с моя опит го разбирам така, че те вече разбраха, че както работи Европа, трябва да работи и България. Това става чрез коалиции. Трябва да има подписан документ и в него ще е записано и ще знаем какво ще правим. Писмен документ, както е в Германия и Нидерландия", добави той.


Вицепремиерът Мария Габриел посочи от своя страна, че на този етап държавата повече от всякога има нужда да се работи за националноотговорен дневен ред и всеки опит за неговата подмяна ще бъде безмилостно критикуван.  
 
"Наистина всеки ден ние с академик Денков все повече показва как прекрасно работим в екип. Ние си имаме доверие, ние обсъждаме, ние се вслушваме в мнението на другия и мисля, че това е видимо за всеки един от вас. Истината е, че това е работещото решение. Това е, което си представям като "Екип България". Аз мисля, че на този етап трябва наистина да продължим с двете ключови думи, върху които наблягам още от самото начало - диалог и разум", посочи Габриел.

Борисов атакува спортния министър
 
Борисов персонално критикува министър на спорта Димитър Илиев, който отказвал да си назначи заместник от ГЕРБ.
 
"Говорих с министъра на спорта, той не иска зам.-министър от ГЕРБ. Обадих се да го попитам защо е казал, че може да приеме максимум съветник от нашата партия. Той ми отговори, че е защитил дипломна работа и бил обещал неговата ръководителка да стане зам.-министър. Заявих му, че ще настоявам за зам.-министър от ГЕРБ, а той каза, че ще си подаде оставката. Аз му отговорих, че го окуражавам да го направи. Говорих с Кирил Петков, а той каза, че Илиев бил много добър автомобилен състезател“, разясни Борисов.
 
"Гражданската война в Русия е изключително опасна"

 
Борисов посочи, че е изключително важно външният министър, министърът на отбраната и службите да следят много внимателно това, което става в Русия и Украйна.
 
По думите му случващото се там е гражданска война, метеж и е изключително опасно. Той заяви, че са нужни реформи, които да доведат до по-финансирани, по-силни служби.
 
Борисов каза, че от първия ден на войната България изнася огромно количество оръжие за Украйна, но това се осъществява чрез посредници, което по думите му генерира огромна корупция и трябва да бъде разследвано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase