Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Румен Радев връчи мандата на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС.

"Очаквам в рамките на седмица, както е по конституция, да представите структура и състав на Министерски съвет", заяви държавният глава.

"Поемам с отговорност проучвателният мандат за съставянето на правителство", заяви на свой ред Мария Габриел. "Уважаеми господин президент, искам да ви благодаря, че вие и президентската институция сте гаранция за спазване на върховния закон на Република България, а именно конституцията. Госпожо вицепрезидент, през последните дни съм мислила много за вас, защото когато се ангажираш сериозно с вътрешната политика на България, знаеш колко важно е да бъдат спазени всички процедури в европейските институции. Затова ви благодаря", заяви кандидатът за премиер Мария Габриел.

"Ще направя всичко възможно България да има стабилно, работещо, редовно правителство. Затова и моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено от ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитетът на България", допълни тя.

"Осъзнавате, че ви очакват доста препядствия по този път, но ще ви очаквам следващия понеделник тук със състав на Министерски съвет", каза на свой ред Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase