Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поканил на лидерска среща водачите на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков, Асен Васиев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Това обявиха от ГЕРБ.

Разговорът на Борисов с лидерите на ПП-ДБ е насрочен за вторник сутринта в Народното събрание. След нея лидерът на ГЕРБ ще покани на лидерски партии и Мустафа Карадайъ от ДПС, Корнелия Нинова от БСП, Костадин Костадинов от "Възраждане" и "Има такъв народ".

Целта на разговорите е Борисов да обсъди възможностите за съставяне на правителство с първия мандат. ГЕРБ имат няколко опции, но предпочитат коалиция с ПП-ДБ, въпреки че Кирил Петков и Асен Василев на няколко пъти обявиха, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ. Те настояват да получат подкрепа от Борисов за втория мандат, но без участието на негови министри.

ГЕРБ има възможността да потърси подкрепа и от другите партии като вариантите са за кабинет на малцинството или коалиция, стана ясно от изявления на водещи фигури от партията на Борисов през уикенда.

Днес президентът Румен Радев обяви, че ще забави малко връчването на първия мандат, за да даде възможност на партиите в парламента да преговарят. Освен това НС имал нужда от време, за да приеме поредица важни закони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase