Снимка: БГНЕС

Трябва редовно правителство, но от опитни политици и експерти. Ако сега влязат млади хора, които тепърва да се учат, ще последва още по-голяма катастрофа. Това заяви по БНТ Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер и посланик.

Според нея ГЕРБ са задължени да направят опит за правителство. "Прави им чест, че са готови на сериозни компромиси, някъде минават и червената линия", каза още тя и настоя, че трябва да търсят по-широка подкрепа, защото става въпрос за спасяването на България.

Когато си в няколко с кризи, не трябва да се делиш на БСП, ДПС, опитът, експертизата е в ГЕРБ, в ДПС, каза още Плугчиева, която бе част от неуспелия кабинет на проф. Николай Габровски с мандата на ГЕРБ в миналия парламент. Плугчиева заяви, че е от политиците, били във властта, когато не имало не дефицит от 6%, както се предлага, а е имало излишък. Сега всички страни ни изпреварвали.

Тя се спря на високата инфлация, която, въпреки че паднала с 2%, още е висока. Тежката политическа криза водела до неизвестност, чувала, че над 80 поста в институции са с изтекъл мандат и за тях се чака решение. В тази неяснота бизнесът се лута.

Още по темата
Да погледнем над ръба на чинията и да погледнем как изглеждаме в очите на съседите, на европейските държави. Изглеждаме зле, ползваме се с недоверие, с разочарование. ЕС казва ние искаме да видим политиката на държавата и каква е визията. А ние сме в непрекъснати избори, с такава държава никой не иска да разговаря, каза още тя.

Бившият вицепремиер припомни, че инвестициите са били обикновено 27-28% от БВП, сега са под 20% и попита - на кое се радваме. Тя заяви, че се закъснява с всички показатели и критерии за еврозоната, с плана за възстановяване. Няма енергийна стратегия, има миграционна криза, липса на квалифицирана работна ръка и във всички тези кризи плюс война, е несъстоятелно да има игра и задкулисни договорки. Трябва редовно правителство, но от опитни хора, смята Плугчиева.

Тя заяви, че е поразена от договорката на 3 месеца на ротационен принцип се избира председател на парламента. Бихме всички рекорди, в Швейцария смяната на председател е на една година. За три месеца какво може да се случи, или беше сделка, за да се избере председател. Плугчиева нарече този ход екстравагантен. И се спря на позицията на ПП-ДБ, че в никакъв случай не става дума за избор на ново правителство с първия мандат. В същото време "Промяната" чакат подкрепа от всички за правителство с втория мандат. Става въпрос за някаква грозна игра, но за сметка на държавата, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase