Едва 2 дни след изборите голяма част от партиите направиха своите първи коментари за резултатите. Единствено победителите от ГЕРБ чакат окончателните резултати от вота, за да направят обръщение към избирателите.

"Поведението на партиите е инфантилно. Живеем в три Българии - на ГЕРБ, на "Продължаваме промяната" и на "Възраждане", а те нямат допирателна помежду си. Ако не се договарят да излязат от политиката и да има експерти в правителството, които да извадят България от кашата, ще трябва да си стоим в пашкулите и да чакаме да стане чудо, което няма да се случи", заяви PR експертът Максим Бехар в ефира на "България сутрин".

По думите на политолога Светлин Тачев партиите са запазили мълчание, за да прецизират какво ще кажат.

"Изказването на лидерите на "Продължаваме промяната ни върна към предходните избори. След него много трудно може да се състави правителство между първите политически формации. ПП-ДБ нямат възможности за маневри - единият им изход е да се колаборират с ГЕРБ или да продължават да застъпват своята анти ГЕРБ позицията.  Състоянието в самата коалиция не е добро", смята той.

Още по темата
Гостът допълни, че "Продължаваме промяната" биха могли да спечелят от потенциалната си изолацията при евентуална коалиция между ДБ и ГЕРБ.

"Експертно правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС означава нови протести", прогнозира той.

Според социолога проф. Боян Знеполски, сметките за експертно правителство са чисто математически, но въпросът е дали зад математиката стоят реално съгласие и общи ценности.

"Няма коалиция между ПП-ДБ. Има две групи от хора, които са се срещнали и непохватно са си обединили имената. Политически вероятно имат сходни точки, но икономически имат огромна пропаст. "Продължаваме промяната" е лява партия в икономически аспект, а ДБ е по-консервативна. Обединява ги омразата срещу ГЕРБ, което е деструктивно. Трябва да има експертно правителство", подчерта Бехар.

Тачев пък е на мнение, че едва след местните избори ще може да се говори за стабилизиране на страната.

"Разделението и омразата между лагерите в момента трудно биха могли да бъдат преодолени преди края на местния вот. Нужно е правителство, но от политологична гледна точка има други фактори, които влияят на това дали ще има правителство. Въпросът е дали те мога да ги обединят, за да действат заедно, или това ще им навреди електорално", каза политологът пред Bulgaria ON AIR.

За разлика от своите събеседници, проф. Знеполски мисли, че основна е моралната и ценностната криза. "Има битка на егото на политическите лидери, но и реални ценности различия", смята той.

Тримата събеседници коментираха дали е възможно да бъде сформиран редовен кабинет. Според Тачев "това Народно събрание трудно би могло да състави такъв". Проф. Знеполски вижда възможност само при колаборация между първите две политически сили, а Бехар прогнозира, че до 3 седмици такова ще бъде излъчено.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase