Снимка БГНЕС

МВР разследва съмнения за търговия с гласове за рекордьорката по преференции във Варна Славена Точева от ГЕРБ, съобщава "Сега". Водят се поне 3 производства, които наблюдава Районната прокуратура в града.

На изборите в неделя Точева спечели 10 155 лични предпочитания. Водачът на листата Даниел Митов е с 4339, а вторият Красен Кралев - с 2996. Точева бе трета в листата. На 2 октомври 2022 г. тя спечели 7306 преференции, а през април 2021 г. с над 6000 преференциални вота от 25-то място финишира втора. Преференциалните гласове за нея са главно във варненските села.

В МВР във Варна има данни за престъпна група, организирана за изборни престъпления, която действа от изборите през април 2021 г. Целта й била да склонява избирателите да гласуват за ГЕРБ и Точева. Според данните Д.С. лично предоставил на организатора на групата - Н.Т., пари, които да бъдат предлагани на избирателите.

Н.Т. ръководел отговорници за отделни общини, населени места и социални групи. Установени са и редица участници в групата. Според "Сега" групата получавала пълно съдействие от кметовете на ГЕРБ в областта. По принцип Н.Т. бил разработван за наркотици, когато МВР стигнало до информацията и за купуване на гласове.

През 2021 г. Н.Т. е привлечен като обвиняем по друго дело за изборна търговия, но впоследствие разследването е прекратено.

Преди последните избори в МВР отново постъпила информация, че групата купува гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се иска прилагане на специални разузнавателни средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, но Окръжният съд във Варна отказал.

На 24 март била получена оперативна информация за лице от село Аврен, което купува гласове в полза на ГЕРБ и Точева. Били претърсени автомобилът и жилището му. Намерени са пощенски пликове, надписани с имена, в които имало по 50 лв. и флаер на ГЕРБ с преференция 103. Образувано е досъдебно производство, по което и към момента се работи под надзора на Районната прокуратура във Варна.

На 30 март е получена оперативна информация и за лице от Девня. И в неговото жилище са намерени и иззети пари и агитационни материали за Точева, както и тефтер с имена и суми. Делото е пратено в съда, който трябва да одобри протоколите за претърсването, извършено в условията на неотложност. И това производство се наблюдава от районната прокуратура.

Разследва се и сигнал, че в деня на изборите Т.Р. от Аксаково предлага по 50 лв., за да се гласува за Точева. Разпитани са 7 свидетели.

Отделно във Варна се води и разследване за корпоративен вот в полза на ГЕРБ. По него са задържани четирима души, докато си разменят пощенски пликове в заведение в кв. "Чайка". При обиските им и претърсването на автомобилите им са намерени 6000 лв. и агитационни материали за ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase