Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около половината от устройствата за видеонаблюдение на изборите в неделя не са предавали на живо преброяването на бюлетините.  Излъчване в реално време е имало в 6500 секции от общо 12 000. Това каза министърът на електронното управление Георги Тодоров пред Нова телевизия.

Той допълни, че от утре започва поетапното качване на записи от секциите. На места не е имало нито излъчване, нито запис. Не са регистрирани хакерски атаки към платформата за онлайн предаване.

„Там където е активирано техническото устройство е активирано не само да излъчва онлайн, а и да записва. Записите ще бъдат качени на платформата video.bg след обработване на резултатите от изборите от страна на „Информационно обслужване”. Най-вероятно от утре поетапно ще започнем устройство по устройство да сваляме записите, за да се качат в платформата”, обясни Тодоров.

По думите му неизлъчване на броенето на бюлетините може да се дължи на 2 причини - или слаб интернет, или неактивиране на техническото устройство от страна на членовете на СИК.

„Лично наблюдавах процеса в най-пиковия момент. На много места няма проблеми, но просто членовете на комисиите не са включили камерата. В организацията на процеса бяхме предвидили в деня за размисъл да се направят тестове на всички устройства от страна на секциите. Те бяха успешни. Имаше само 5 устройства с дефект, като ги подменихме.  В събота, когато проведохме тестовете със СИК, сме регистрирали над 11 300 активни устройства. В неделя числото е различно. Законът в този случай мълчи. С последните промени в Избирателния кодекс беше решено МС да отговаря за техническото обезпечаване. Смятам, че служебният кабинет се справи с този абсурдно кратък срок и осигури устройства и платформа, през която да се излъчва видеото”, уточни министърът на електронното управление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase