Снимка: БГНЕС
fallback

17 страници трябва да напише една СИК, за да отчете гласовете. Това отнема повече от половин час, а после 15 минути проверка. Горе долу толкова време отне преброяването пред видеонаблюдението. Общо 2,5 часа отне целият процес, а на предния вот за 3 минути излизаше бележка от машината, тогава нямаше нужда от учебници. Това каза пред NOVA Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

По думите ѝ е имало блокирали машини, както и печатащи бели листове, защото не са направени да се печата на тях.

"Отчетът от машината беше елиминиран с промените в Изборния кодекс, но ЦИК можеше да генерира и такъв отчет. Сега машините генерираха брой гласували избиратели. Предполагам, че е липсвало и технологично време за тестове, вероятно хартията не е била достатъчно тествана.

На местните избори ще бъде далеч по-сложно, в София вота ще е 4 в 1, ще има повече още 4 протокола. Трябва да се запази възможността за машинна обработка на резултатите от машинното гласуване", категорична е тя.

Oще по темата
Kaто наблюдател Стоил Стоилов следи ЦИК и остава с убеждението, че Комисията не е изпълнила едно от най-важните условия - да създаде обучително звено за достатъчен брой хора, които да са готови да запълнят местата в изборните администрация. Без никакво обучение, няма как да стане. Гласувах с хартия, защото съм фен на хартиената бюлетина. 193 държави в света си гласуват на хартия. Българският изборен процес е дълъг и усложнен. Трябва да се реши дали ще се продължи със смесен вот, да се избере едното от двете. Изборният ден трябва да е по-кратък - до 4-5 следобед", посочи той.

Според него машините са изгонили 600 000 души.

"Това са пети избори в рамките на 2 години, на хората им омръзна", смята Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Не е случайно

преди 1 година

1. Толкова машини се повредиха....а защо не бяха тествани?2. Толкова невалидни бюлетини...а при машината няма невалидни бюлетини.3.Нито един аргумент против машините.....можело да се хакват....а хартията може да се напише, припише,неграмотния не може да работи с машината, но на хартия може да му чекнат каквото е платено.

26

NNnnn

преди 1 година

Да не се оплакват. Като не им харесва да не стават членове на СИК. Трябва да се броят бележките от машините за да е сигурно че хакери няма да ги манипулират. Да могат всички да са спокойни,че няма да ги излъжат.

25

Анонимен

преди 1 година

Предимно дe би ли тe гласуват с хартия

fallback