Снимка: БГНЕС

Това, че либералните прозападни сили се събраха и Бойко Борисов пак ги победи, е новина. ПП-ДБ не можаха да произведат сбора от своите резултати. Макар и с малко, победата на ГЕРБ показва жизнеността на партийните ѝ структури. Да се прогнозира бъдещо правителство щеше да е по-лесно, ако ПП-ДБ бяха с първия мандат.

Към новините от вчера трябва да се прибави високият резултат на партия "Възраждане" (100 хиляди гласа повече за половин година) и той може да е стимул за сработка на останалите формации. Третото, което е своеобразна изненада е "Има такъв народ" – тяхната ситуация подлежи на отделен анализ.

В деня след изборите това коментира изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата
Според него, резултатите и избирателната активност се обясняват донякъде с умората, липсата на алтернативи и проведените кампании. Опция за подкрепа ГЕРБ може би трябва да търси в "Демократична България".

Постоянните промени в изборните закони носят проблеми, но нищо чудно законотворците пак за зачовъркат регламентите, смята още Симеонов.

Той изтъкна още:

"Не вярвам нещата да се нормализират, напреженията в политическото поле ще останат, но може да се мисли за някаква сработка. Двата блока в България - прозападните либерали и балканските консерватори трябва да осъзнаят, че никой никого не може да победи в истинския смисъл на думата, никой никого не може да изчегърта. Това са легитимни хора, които имат право на съществуване. Личното ми мнение е, че най-добрият вариант щеше да е те да се редуват във властта. Това е една чудесна биполярност, която може да е продуктивна. Ако не могат да се редуват във властта, поне известно време да си сътрудничат."