Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възможностите за сформиране на правителство включват кабинет между първите две коалиции или експертно правителство, което ГЕРБ биха предложили. Христо Иванов сякаш е по-склонен съм търсене на някакъв компромис, докато лидерите на „Продължаваме промяната” са по-радикално настроени, което може да бъде предпоставка и за някакъв тип разцепление, коментира Милен Любенов, политолог, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Вторият вариант с експертно правителство ми се струва по-вероятен – правителство от ГЕРБ, ДПС с някаква подкрепа от БСП или т.нар. хартиена коалиция, посочи Любенов.

Още по темата

„Има такъв народ” доказаха, че са абсолютно непредсказуем играч и е рано да се каже какви очаквания може да имаме към партията. Ако сега прескочат 4%-та бариера, ИТН ще се опитат отново да артикулират темата за промяна на формата на държавно управление в посока президентска република, каза събеседникът.

"Не изключвам и възможността да подкрепят експертно правителство, без да участват”, допълни политологът.

ГЕРБ е победителят на изборите, партията печели втори по ред избори и то след като „Продължаваме промяната” и „Демократична България” се обединиха. Тук символиката е много важна и чисто символично имаше значение коя от двете коалиции ще спечели, обясни събеседникът.

Победата на ГЕРБ означава реабилитация на Бойко Борисов и ГЕРБ, победата на ПП и ДБ щеше да покаже, че по-голямата част от българските граждани все пак искат тенденция за някаква промяна.

"Сега виждаме реабилитация и реставрация на предишния модел на управление”, каза Любенов. Според него ниската избирателна активност и фрагментацията на политическото пространство очевидно е проблем.

"Ниската избирателна активност вече е тенденция и показва отношението към политическия елит и политическите партии. Но ние не можем да очакваме нещо различно при положение, че се провеждат избори през три месеца”, подчерта Любенов.

За нови партии винаги има ниша, българският електорат е много отворен, много волатилен и това е доказано през последните дори 20 години – като започнем с НДСВ, след това с ГЕРБ, после с „Има такъв народ” и „Продължаваме промяната” – за 20 години четири изцяло нови партии са печелили изборите, каза още събеседникът.

Защо толкова много хора гласуваха с „Не подкрепям никого”? Има ли общонационална кауза, която да обедини политическите субекти у нас? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase