Тези избори показаха, че статуквото се запазва, можем само да предполагаме дали партии, които се класират и ще получат мандат за съставяне на правителство, са преодолели безпринципните си междуличностни сблъсъци. Това заяви председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов в ефира на "Избори: Пето действие".

По последни данни от паралелното преброяване на "Галъп Интернешънъл" ПП-ДБ изпреварва ГЕРБ-СДС, на трето място се нарежда "Възраждане", а четвърто заемат от ДПС. Едва под номер 5 е БСП.

По думите на лидера на "Зелената партия" Александър Каракачанов има 3 варианта за правителство, "тъй като първите две партии ще имат около 70 депутати, вторите, третите и четвъртите ще има по 40, а БСП вероятно ще се върти около 20 народни представители".

"Вадим "Възраждане" от схемата, тъй като съм сигурен, че те отново ще играят на принципа - "ние ще вземем цялата власт". Има вариант първите две партии да направят коалиция, а вторият и третият са или ГЕРБ да се коалира с ДПС и БСП, или ПП-ДБ да се коалира с БСП и ДПС. Има голяма вероятност да се получи още първият вариант", прогнозира той пред Bulgaria ON AIR.

Според него като "гениален и гъвкав политик Борисов ще направи необходимото, за да влезе под някаква форма в коалиция с ПП-ДБ".

"Който се е хванал с ГЕРБ досега, потъва. Грешка е, че се оставя гласуване в други държави, след като това у нас е приключило", категоричен беше бившият премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски.

Той подкрепи възможността ГЕРБ, БСП и ДПС да се съберат.

"БСП би могла да обсъжда вариант за коалиция, ако изискванията ѝ за социалната политика бъдат приети от останалите", отговори Премянов.

Каракачанов е на мнение, че "политиците са като кучетата и скачат, когато има тояга, а понеже отвън няма такава, те си играят на дребно".

"Политическото пространство се раздроби на безпринципна основа. Причината двете политически партии да не могат да влязат в коалиция, не е, че са на различни идеологически позиции, а че защото единият казва на другия "Ти си разбойник", а другият му отговаря "Ти си същият като мен", отбеляза още той, като допълни, че идеологическата обстановка у нас не се крепи върху това кои са важните проблеми за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase