Интрига за първото място в предсрочните избори дават резултатите от Екзит пола на големите агенции. Ще има ли правителство след вота?

"Още преди началото на кампанията казах, че мнозинство за правителство ще има. И ГЕРБ, и "Продължаваме промяната" имат достатъчно гласове за съставяне на правителство. Беше ясно, че акцията "Магнитски" е да направи Борисов сговорчив за мнозинство. Ще дадат подкрепа. Правителство трябва да има, защото повече от 60% от хората не отидоха да гласуват. Омръзна им - 5 пъти избори за две години. Ако в нашите политици има поне малко разум, трябва да загърбят това, което уж ги разделя. Всъщност, нищо не ги разделя", обяви почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов в коментар на първите изборни резултати в специалното студио "Избори: Пето действие" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Според него ще има правителство, но заради натиск отвън, а не заради чувство за отговорност.

"Беше ясно показано, че няма да бъде оставено положението в ръцете на служебни правителства и на не много харесваната позиция на президента", отбеляза Каракачанов.

"Нищо ново под слънцето. Практически българският избирател избра президентска република. Дори е за добро. Не повече от 20-30% от хората се интересуват от политика. Гласуването в Изборния кодекс е задължително, но ГЕРБ отказаха да сложат санкции", обърна внимание Минчо Спасов от НДСВ.

Бившият депутат от БСП Атанас Мерджанов заяви, че тези резултати са под голямо условие и съвсем не е ясно дали ще бъдат 5 или 6 сили в парламента.

"Формирането на мнозинството е първата стъпка в следващото Народно събрание. Дали компромисите ще минават през политиките или елиминацията на определени личности от една или друга политическа сила. Всички сме наясно с натиска от едно или друго посолство. Големият проблем и тревога е, че българските леви хора няма да имат солидно представителство. Може би точно такава БСП е нужна, за да бъде прибавка към една или друга формация", смята гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase