Въпросът за правителството е въпрос на политическа далновидност и зрялост. Това заяви експертът по конституционно право д-р Орлин Колев.

"Системата не е проблем. Липсата на парламентарен консенсус води до това за пети път в рамките на две години да излъчваме парламент. Нека шестицата я оставим за тяхното управление", започна анализа си той пред Bulgaria ON AIR.

Според Колев няма водещ политик или водеща политическа партия, които в определен момент или в определена степен да не са нарушавали Конституцията, или поне да са се движили по ръба ѝ.

Колев посочи някои пропуски в изборния ден относно тайната на вота, но не смята, че ще се стигне до касиране на изборните резултати. А видеозаснемането не нарушава тайната на вота, стана ясно от думите му.

"По Конституция президентът разполага с едномесечен срок от датата на изборите, за да свика парламента. Мандатът на 49-ото НС започва да тече от днес, 2 април. До 2 май трябва да бъде свикан парламентът", подчерта Колев в студио "Избори: Пето действие".

Квадратчето "Не подкрепям никого" събира все повече гласове. Според Колев това изразява явното недоволство на избирателя, но от юридическа гледна точка увеличава тежестта на действителните бюлетини - повече депутати да бъдат избрани с по-малък брой гласове.

Фикс идеята към момента е да се създаде правителство, но то следва да се занимава със законодателство, изтъкна Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase