Снимка: Bulgaria ON AIR

На 14 август миналата година автобус с деца от Сърбия катастрофира на магистрала "Тракия". Човекът, който помогна на пострадалите в първите минути след инцидента, е д-р Христо Стефанов. Той живее, специализира и работи в Норвегия от над 10 години, а късметът да бъде в България по това време и бързата му реакция в злополучната вечер му донесоха отличие "За висок професионализъм и доблест" от Българския лекарски съюз.

В специалното студио "Избори: Пето действие" по Bulgaria ON AIR д-р Стефанов разказа как преминава един негов работен ден в Норвегия:

Работя с нормално работно време като личен лекар - от 8 до 16 ч. В останалото време имам дежурства от 14 до 8 ч. на следващия ден, когато работя като спешен лекар и поемам всички спешни случаи в моята община и една съседна.

Според него проблемът с лекарите и линейките е част от един по-голям проблем в България - разпределението на лекарските и икономическите ресурси. По думите на събеседника, имаме нужда да оптимизираме ресурсите в здравната система, които и без това не са много.

"В България процентът от БВП, който се отделя за здравеопазване, е един от най-ниските в Европа. Трябва да има лекари на местата, където е абсолютно необходимо да има такива", подчерта д-р Христо Стефанов.

Той сподели, че е избрал Норвегия отчасти поради лични причини, от друга страна са системата и условията на работа.

"Не става въпрос само за икономическата част, а за самото ежедневие и как се чувствам да функционирам като лекар. Много е трудно за много от колегите, които работят в България. Има голям проблем в системата. Необходима е основна реформа в здравната система на много нива", изтъкна д-р Стефанов и отбеляза, че България е на първо място по брой болници спрямо населението, което не е добре.

"Изключително важно е да се гласува, тъй като има активни действия да отчаят хората, за да може по-лесно да бъдат манипулирани гласовете. Трябва гласът на обществото да може да се чуе", категоричен е медикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase