Снимка: архив, БГНЕС

"Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна". Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

Костов припомни, че парламентът два пъти - веднъж на 3-ти ноември и втори път на 9-и декември, задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна.

Още по темата
"Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверенът на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът - Народното събрание - е задължило правителството. ... Дори Радев казва, "ако парламентът отново призове за доставка на оръжие", но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента", уточни той.

Според Иван Костов Радев се бори за "някакво първенство в левицата": "Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на "Възраждане".

Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира още бившият премиер.

"Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра", каза Костов.

Иван Костов изказа хипотеза за възможно правителство на т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2-ри април.

"Ако това нещо се случи, те ще възобновят позициите си в много от ключовите институции в страната. Това обещава продължаващо дълбоко разделение в обществото, защото по ключовия въпрос - войната в Украйна - те са на различна позиция", каза Костов.

Друг вариант според него е, да се потърси голяма коалиция, "за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство".

"Това, което казвам, не показва възможност за конституционно мнозинство (ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС), въпреки че съм далеч от политическите дискусии между партиите и отношенията им", заяви той.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от мнозинството в Народното събрание, може веднага да бъде разклатено, защото парламентът диктува поведението на правителството.

"Едно мнозинство в Народното събрание срещу едно правителство на малцинството ще го направи на нищо за един месец само", подчерта Костов.
 

Коментари Напиши коментар

185

Фокусирай на бизнеса

преди 2 месеца

Временното правителство не може да стои над главата на кокошката, за да снася 3 пъти повече яйца, за да станат по евтини. Партиите следва да седнат на масата на преговори с българските производители и да приемат дългосрочна програма за стопанско развитие на България, както направиха в Холандия преди 30 г. Днес Холандия е лидер в електрониката, роботиката и върховите аграрни технологии. Защото работят в екип ! Много разочаровани българи отидоха там !

184

Анонимен

преди 2 месеца

Майстора на раздържавяването, великия приватизатор и унищожител на българската икономика и селско стопанство, решил да вземе да изпълзи от нафталина и да дава поучения!!! Я си замълчи и мирувай...Още ти сърбаме икономическата попара а акъл от оровалени политици не щем!!!

183

Паню Баирски

преди 2 месеца

Ако не беше Костов, сега можеше да сте слуги на жалкия убиец Путин, патоци такива!