Снимка: БГНЕС
fallback

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов представи любопитна хипотеза непосредствено след изборите. А именно 49-ото Народно събрание да започне със съставяне на конституционно мнозинство още преди намирането на подкрепа за правителство.  

“Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко и е големия фактор за преодоляване на разделенията. Защото, ако можем да извадим разделенията пред скоби и да кажем на хората достатъчно рано в живота на следващото Народно събрание - ето, готови сме да мръднем този камък - конституционните промени, това ще даде достатъчно причини хората все пак да приемат, че ще трябва и по други теми да има взаимодействия. Говоря обаче за теми, свързани с големи национални приоритети, не говоря за консумация на властта порции по порции”, каза Иванов.

Като предпоставки да се формира конституционно мнозинство Иванов изтъкна това, че дори ГЕРБ и ДПС вече дават сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата. И напомни, че ДПС вече анонсираха собствен проект за конституционна промяна, а в обявеният преди близо 3 години проект за конституционни промени на ГЕРБ дори предвиждаше разделянето на Висшия съдебен съвет на две.

Той изтъкна, че без радикална реформа на прокуратурата никакви други промени у нас не могат реално да стартират, нито България да изчисти имиджа си на страна, превърнала в нарицателно за корупция.  

Като ключовата предпоставка за разклатените финанси на държавата той  посочи е липсата на стабилно управление, което да поеме отговорност за стягане на финансовата рамка. “Едно правителство, което поеме отговорност, ще може по-добре да събира приходи. Това правителство ще оптимизира публичните разходи. Много играчи на терена от частния и сивия сектор ще започнат да си опичат акъла”, каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Дидо

преди 1 година

Иванов само хипотези генерира, без едно смислено решение

48

Ева

преди 1 година

На Пинокио пак почна да му расте носа

47

Анонимен

преди 1 година

Лена и Петков ще почиват в Гърция.

fallback