Снимка: БГНЕС
fallback

Отново спор в парламента за промените в Изброния кодекс. Поредното изменение, което приеха законотвроците, предвижда след отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете, на първия лист в протокола на секционната избирателна комисия (СИК) последователно се вписва броят на намерените в избирателните кутии и в специалната кутия за машинно гласуване бюлетини.

Oще по темата
Отпадна обаче досегашната разпоредба протоколът от машинното гласуване да се прилага към протокола на СИК, както и данните от протокола от машинното гласуване да се прибавят към тези от протокола на секционната избирателна комисия при въвеждането им в изчислителния пункт на районната избирателна комисия чрез прехвърляне от записващото техническо устройство.

"Това беше последната възможност данните от машините да бъдат част от изборите книжа, за да се прекратят грешките независимо дали са умишлени или не", скочи съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Това е мотив да се прикрие информацията от машините напълно, да се създаде възможност за прекалено много грешки, за злоупотреби и стойността на машините в Изборния кодекс почти няма никакъв смисъл. Изборният кодекс стана една хартиена процедура, в която машините не могат да бъдат дори и малка гаранция, че вотът ще бъде честен", коментира той.

Според Мартин Димитров от ДБ по този начин се обръща цялото гласуване и броене в хартиено.

"Който е правил такива работи, винаги е бил наказван от обществото, не се съмнявайте. Защо отпадна двойната проверка от два независими източници. Винаги остава само демагогията накрая", обвини той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

П.К.

преди 1 година

Тръгнаха като аслани - върнаха се дибидюс като на-срани...Доскоро на запад от Калифорния необятния Пасифик се смяташе за боклукчийския заден двор на Планетата Земя. Сегашния Мундиал обаче показа, че там живеят ЧОВЕЦИ с НЕОБОЗРИМ ДУХ. Аналогията с "нашите" бивши вече пп"аслани" е колкото тягостна, толкова и картинно изобразителна и абсолютно точна. Пожелаваме им дръзновение ВСЕ В СЪЩАТА ПОСОКА И СЪС СЪЩИТЕ РЕЗУЛТАТИ...

61

Анонимен

преди 1 година

А защо протокола от машините няма да се прилага към този на СИК,като те нали там са поставени за целта-гласуване и набиране на първоначалните данни за протичане на процеса и гласоподавателите с техния избор като потвърден краен резултат от комисията за секцията при започнати и завършени избори по зададени данни за целта и времетраене на провеждане.

60

Анонимен

преди 1 година

Към всички служители на службите за национална сигурност и всички други действащи български институции. Време разделно е. И за добро или лошо, в днешните събития дойде ред на всеки да се определи на коя страна е. На статуквото или на промяната. Време е за тежки и трудни решения, с които да се освободи държавата от групировките и организираните престъпни групировки превзели държавата. Влезте в битката срещу задкулисието, чиито членове са хванали не само вас, но и цялата държава в мъртва хватка.

fallback