Снимка: БГНЕС
fallback

Спорът между депутатите за хартиеният или машенен вот продължава. Комисията на второ четене с мнозинството си от ГЕРБ, ДПС и БСП са отхвърлили и идеята да има запис в избирателните секции на видеонаблюдението.

Специалисти изразиха мнение, че вероятно е така, защото това и до този момент е било разписано в Избирателния кодекс, но така и не се е състояло на нито един вид избори, а също ще се осъществи трудно технически и ако някъде спре камерата, ще има спекулации.

Експерти - Стоил Цицелков - член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, Полина Витанова - секретар на 23-а РИК София, политологът Росен Стоянов и бившият говорител на ЦИК - Александър Андреев коментираха още пред Нова тв дали смесеното гласуване е благоприятна среда за порочни практики или начин избирателите да бъдат улеснени при гласуване.

Oще по темата

И четиримата експерти смятат, че видеонаблюдението на изборите е технически невъзможно да се случи, защото броят на секционните комисии е твърде голям, заа да бъде обезпечен с камери. Росен Стоянов дори нарече "краен популизъм" твърдението, че подобна практика е възможно да бъде осъществена. По думите му винаги преди избори се правят опити за прекрояване на Изборния кодекс, което било сигнал, че предстои предсрочен вот.

Според Александър Андреев е достатъчно, че има наблюдатели и застъпници, които са натоварени именно с функцията да осигурят прозрачност при провеждането на вота. Стоил Цицелков потвърди, че при така приетите промени от Правната комисия в Народното събрание, машините ще се превърнат в скъпо струващи принтери за бюлетини.

Според Полина Витанова, която е и член на ОИК в София недействителните хартиени бюлетини са плод на правото на избор на хората да изразят вота си като надраскат нещо, нарисуват или напишат. Тезата, че действителни бюлетини умишлено биват превръщани в недействителни от членове на комисии, е обидна за всички, които взимат участие в процеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Антикомунист

преди 1 година

Трябва в ИК да има промяна- да се гласува единствено с хартиените бюлетини, но щом една бюлет. вече е в урната когато се изброяват бюлетините най доброто решение е тя винаги да се счита само за действителна, независимо дали някой я е надраскал или не.Така бюлет. се възприема като парична. банкнота, т.е не е фалшива.Така лесно отпада опорката на Мадуро и комунистите за уж многобройните не действителни хартиени бюлетини и изхвърляме машините на Мадуро понеже вече няма недействителни бюлетини

12

За 15

преди 1 година

"Демократът променя метода на хуманитарните науки, когато някой извод започне да го безпокои." Николас Гомес Давила

11

Анонимен

преди 1 година

Видеонаблюдението въведено от 2012 г в десетки хиляди избирателни секции в Русия не е популизъм. Там то работи перфектно и изборният процес се наблюдава от всяка точка на света. Ах, да. Забравих, че там е диктатура, а у нас е демокрация и свобода.

fallback