Снимка: БГНЕС
fallback

Протест срещу избора да се върне хартиената бюлетина се организира днес, а вчера предложението скара депутатите.

Според Радостин Василев от ПП, няма нито едно доказано нарушения в протокол от машините.

"През април 2021 г. предвидихме в 1000 секции да се броят разписките. Това преброяване не установи разминавания в разписките", заяви той пред Нова тв.

Депутатът обясни, че от ПП са предложили гарантирането на сигурността на вота чрез допълнителни софтуерни възможности, но това е било отхвърлено от ГЕРБ.

Oще по темата

"ГЕРБ и ДПС искат да фалшифицират изборите. Използват Корнелия Нинова за маша на своята политика. Тя твърдеше, че вярва, че вотът й пада заради това, че присъстват машини. Вчера на правна комисия колегите от БСП гласуваха за закриване на обществения съвет и други неща, които нямат нищо общо с исканията на г-жа Нинова", каза Василев.

Според него броенето на бюлетините не е надеждно. "Имам региони, в които цялата комисия е на една партия. Полицията абдикира в последните избори от защита на вота. Последният министър, който съхраняваше до някаква степен честността на вота беше Бойко Рашков", заяви Василев.

Според него измамите се извършват не в секциите, а в Районната избирателна комисия.

"С този изборен кодекс, който беше приет на парче, съм сигурен, че ЦИК, независимо в какъв състав е, РИС и СИК няма да могат да проведат избори. Ще виждаме опашки, навсякъде където има хартиена бюлетина", каза Василев.

"Протоколът от машината е специфичен, той се чете на машина, няма как да се фалшифицира", продължи още той.

"В момента ГЕРБ управляват държавата, в пълна симбиоза с президента", каза Василев.

По думите му няма изход от ситуация, при която парламентът не функционира. "Ако няма кой да гласува връчените мандати, изпадаме в жестока политическа и парламентарна криза. ПП няма да допусне да се достигне до такава ситуация", каза Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

емигрант

преди 1 година

43 години демокрация, 78 години ЦИРК ! Половината българи избягаха в чужбина заради психиатрични политици, 70% от останалите не искат и да чуват за политика. И на президентството, и на народното събрание окачете табели ЦИРК, за да ви вземаме насериозно.

34

Анонимен

преди 1 година

Тя политическата криза в България съществува от доста време. Дали ще е машинно гласуването или с хартиени бюлетини, политиците принуждават хората да гласуват през месец - два. Скоро отново започнаха да говорят за предсрочни избори. Само преди месец и половина гласувах. На тях само избори, пари от субсидии и обещания са им в главите. На политиците имам предвид.

33

Анонимен

преди 1 година

Машините са поръчани от СИК, доминирана от ГЕРБ и ДПС. А фактите в България ясно показват, че при гласуване с хартия половин милион гласа стават невалидни т.е. става грубо изкривяване на вота !

fallback