Снимка: БГНЕС

Тази сложна ситуация е в резултат на двугодишно остро политическо противопоставяне, в резултат на това, че има политически сили, чиято единствена цел е да са против другия. Това коментира пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев.

Дончев е категоричен, че ГЕРБ нямат никакви договорки с БСП относно избора за председател на парламента, а Корнелия Нинова е заела отговорна позиция.

"Имаше часове председателски съвет, на които присъстваха и представители на ПП и ако е имало някакви договорки, са ставали в тяхно присъствие".

По отношение съставянето на кабинет Дончев каза, че ситуацията е "плуване в непознати води", както и че няма нито един алгоритъм от политическата история на България в последните 30 години, който може да бъде приложен.

"Опитвам се аз и моите колеги да сме по-обрани, защото стана така, че партиите станаха заложници на това да радикализират собствените си поддръжници", каза той.

Ако е възможно формирането на някакво парламентарно мнозинство, то не трябва да е механично. Ако събереш политически сили, които нямат нищо общо като принципи, цели и идеология, няма да се получи нищо, смята Дончев. По думите му правителство на малцинството също е вариант, но за него трябва да има партии, които да се съгласят по определени приоритети.

Депутатът коментира и седемте мерки, предложени от ГЕРБ днес:

"Част от мерките бяха коментирани месеци преди това - механизмът за компенсиране на високата цена на електроенергията, през свръхприходите в енергетиката, чрез реформа на фонда за сигурност на електроенергийната система. Подобни мерки и по отношение на газа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase