Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможност да оставите достойна следа в историята в тези трудни времена. Надявам се този парламент да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и ключът е във вас, в ръководствата на партиите, но е нужен разум, кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във времена на тежки изпитания. Това заяви президентът Румен Радев на първото заседание на 48-ото НС.

Според него наред с тази задача, НС е изправено пред редица неотложни въпроси.

„Затова и парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали. Хората очакват решения за кризата, а социалната криза влече и престъпност след себе си и мерките трябва да са решителни“, коментира президентът.

Той апелира да се състави правителство, което да внесе бюджет съобразно обществените предизвикателства.

„Ако това не стане, служебният кабинет е готов да внесе проект и ако се стигне дотам ще призова да се подходи професионално, а не предизборно“, каза Радев.

„Наред с усилията, които полага служебното правителство за овладяване на кризите, то успя да разработи и проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост и се надявам да бъдат приети спешно заради ролята им за отключването на важни реформи, укрепване но държавността, фактическата недосегаемост на главния прокурор, за модернизация на икономиката и страната, липсата на достатъчно ефективни законови механизми за възмездия при престъпления от пияни и дрогирани шофьори“, посочи Радев.

Още по темата
„Очаквам тук сериозни мерки, защото ширещата се ненаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото. Има нужда от ясни позиции за задълбочаване на европейката ни интеграция и ускоряване на социално-икономическото ни положение“, каза държавният глава.
Общ преглед
Според него приоритет в работата на НС е гарантирането на националната сигурност.

„Днес това означава повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците и модернизация и заради това още днес служебното правителство ще  внесе програмата си за ускорена модернизация. Нека не се противопоставя националната сигурност на социалната сигурност, призова президентът. Само на километри от нас в Украйна бушува война. Хората, които народът избра да го управляват са длъжни да осмислят много внимателно всички възможни рискове пред страната ни. Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, защото историята няма да прости на онези, които поради лекомислие или корист тласнат страната ни във войната. Най-превъзбуденити войнолюбци никога няма да хванат оръжие, но с екота залагат държавата и живота на българите“, предупреди още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase