Снимка: БГНЕС

Депутатът от "Възраждане" Петър Петров, който беше сред кандидатите за председател на парламента, заяви в предаването "Денят ON AIR", че ако бъде избран за председател, ще направи всичко възможно да повиша доверието на гражданите в парламентаризма.

"Мандатът на този парламент вероятно ще бъде изключително кратък. Има пореден председателски съвет, да видим утре сутринта какво ще се случи. Винаги най-справедливата ситуация е да има 7 председателя на НС, които да се въртят на ротационен период. Не е справедливо да са само двама кандидати", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му президентът ще разпусне НС с указ, ако не бъде избран председател на парламента, след което в 60-дневен срок ще бъдат проведени нови избори. А председателят на парламента трябва да гледа еднакво към всички парламентарни групи, изтъкна Петров.

"Ние сме принципни и последователни, не правим компромиси със съвестта си. Това сме предложили като кандидатура, това ще настояваме да бъде прието. Г-н Минчев беше свален, защото наруши правилата във фрапантен случай. Никой председател няма да успее да овладее страстите, но най-важното е да опита да повиши доверието", каза още депутатът от "Възраждане".  

Той изтъкна, че ще направят всичко възможно да бъде спазван правилникът в Народното събрание.

"Бихме подкрепили единствено правителство с мандат на "Възраждане". Ако получим от президента Радев третия мандат, ще го изпълним и ще предложим за гласуване състав на правителство. Имаме заявка да направим много повече, ако този парламент има живот. По-скоро вървим към нови избори", смята Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase