Снимка: БГНЕС

"Демократична България" внесе 8 законопроекта и едно решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна. Това се случи няколко минути след конституирането на новото Народно събрание, съобщават от ДБ.

Внесените законопроекти:

   - Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност
   - Наказателно-процесуален кодекс
   - Закон за защита на конкуренцията
   - Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения
   - Закон за здравето
   - Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България
   - Търговски закон
   - Закон за електронното управление

Проекти за решения:

 1. Решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна

Внесените законопроекти и решения са в унисон със заявените приоритети от ПГ на Демократична България и изказани в декларацията от тази сутрин на съпредседателя Христо Иванов.

От ДБ предвиждат да се въведе върховенство на правото, чрез ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, което да ограничи фактическата им власт. От ДБ въвеждат в законопроекта и съдебен контрол върху постановлението за отказ за образуване на наказателно производство и неговата по-голяма ефективност.

"Демократична България" внася предложение за укрепване на българските въоръжени сили и за предоставяне на въоръжение на Украйна.

Още по темата
В решението се предвижда в срок от 30 дни правителството да внесе в Народното събрание всеобхватна програма за превъоръжаване на армията, като разходите за отбрана достигнат минимум 2% от БВП. За придобиване на заместваща техника и въоръжение на Украйна в рамките на 10 дни трябва да се организират консултации със съюзниците от НАТО. Правителството се задължава да внесе проект за придобиване на още 8 самолета F16. Мерките за модернизация и превъоръжаване са залегнали и в проекта за промени на Закона за отбрана и въоръжените сили на "Демократична България".

От партията също искат облекчаване на административното бреме на бизнеса и намаляват мандата на членовете на комисията от 7 на 5 години, както беше преди. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост, професионализъм и интегритет по отношение на членовете на КЗК.

В Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност се предвижда олекотяване на процедурата за придобиване на т.нар. "синя карта" за висококвалифицирани кадри.

В Търговския закон се изчиства процесът по несъстоятелността и стабилизацията на фирмите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase