Снимка: БГНЕС

Доста вероятно да се стигне до предизборен бюджет. Пари в държавата няма и няма по-висока събираемост. Това мнение изрази пред БНТ икономистът Михаил Кръстев.

Според него корекциите между първо и второ четене при приемането на бюджета за 2023 г. ще бъдат катастрофални. Тогава държавният глава Румен Радев щял да налага вето на някои текстове, за да се стигне до по-балансиран вариант. Добре е бюджет да бъде приет, когато има редовно правителство, посочи икономистът.

Според главния икономист на КНСБ Любослав Костов сега като се съберат партиите и започнат да преговарят за кабинет, първа точка трябва да е политиката по доходите.

По думите му това, което се залага като дефицит, разходи и приходи в бюджета не се изпълнява. Бюджетът е напрегнат, но не е толкова зле положението, колкото ни се описва, добави Костов.

Още по темата
Според него дефицитът ще бъде по-малък, а приходите в бюджета ще са повече. Единствен, който печели от инфлацията в България е финансовият министър, допълни Костов.

Той смята, че има голямо разминаване от това, което казват политиците и това, което виждат и усещат хората в магазина. Любослав Костов се надява през настоящата година да има бюджет. Политиците да не си правят сметка да вкарват бюджета в парламента, без да бъде обсъден на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase