Снимка: БГНЕС

"ГЕРБ никога не е бойкотирал. В тази ситуация нека първо да дойдем до първия мандат и тогава да коментираме втория и третия. Политическите страсти са толкова нажежени, че трудно може да се предвиди какво ще се случи". Това заяви в интервю за БНР Георг Георгиев от ГЕРБ за различните сценарии з асъставяне на кабинет, ако първият мандат се провали.

В момента всяка секунда, в която не се работи за разрешаване на кризите и за съставяне на правителство, е загубена за държавата, смята той. По думите му пети поред избори ще бъдат фрустриращи за всички.

Още по темата

"ГЕРБ ще направи всичко по силите си да състави правителство, но с 67 депутати няма как да бъде подкрепено правителство в зала. Нека да има не политиканстване, а ум и някакво чувство от страна на политическата класа, че в крайна сметка е избрана за това – да върне стабилността в тази държава", увери Георгиев.

Опасно би било, ако се окаже, че политическите партии не изпълняват основната си функция, предвидена в Конституцията, подчерта той и допълни, че разговорите за съставяне на правителство ще се проведат след конституирането на парламента.

По казуса с поканата към руския посланик Елеонора Митрофанова да присъства на конституирането на 48-ото Народно събрание Георгиев коментира, че не знае защо е станал скандал с това и поради каква причина се опитаха да направят интрига ПП и ДБ.

"В момента най-малко имат нужда от това парламентът и държавата", каза той.

"Ние сме първите, които обявиха Русия за агресор и написахме решение за военно-техническа помощ за Украйна, което в миналия парламент беше торпилирано", напомни депутатът от ГЕРБ.

"ГЕРБ уважава институцията парламент. Ако някой очаква ГЕРБ да стане и да излезе от залата, не мисля, че ще се случи", увери той.

Според Георгиев посланикът на Русия "по силата на собствената си съвест не би трябвало да стъпва в пленарната зала, следва за запази себе си и мнението си в изолация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase