Съставянето на кабинет се оказва една доста сложна задача за държавата ни - за партията на Костадин Костадинов е възможен кабинет само с мандата на "Възраждане", от "Демократична България" заявиха, че поставят принципни червени линии, докато "Продължаваме промяната" и БСП категорично отказаха да влязат в преговори с ГЕРБ за съставяне на кабинет.

"В този състав на Народното събрание не е възможен кабинет с нито един мандат. Аз не смятам, че ще има правителство. Третият мандат ще бъде любопитно къде ще отиде. Аз лично не вярвам, че третата по численост парламентарна група ще го получи. Стефан Янев има най-добър шанс около неговата партия, която предизвиква консенсус. Но това не променя обстоятелството, че хората искат правителство и партиите са в задънена улица, което е по-скоро системен проблем, отколкото личностен", коментира политологът Слави Василев пред Bulgaria ON AIR.

Социологът Добромир Живков смята, че ГЕРБ има път към разрешаване на тази политическата криза, защото те имат възможност да предложат надпартиен кабинет, който да получи подкрепа от ДПС, "Български възход" и до някаква степен от "Възраждане". Той добави, че с останалите мандати му се струва по-малък шансът за правителство.

"Партиите с голямо политическо задоволство ще прехвърлят "горещия картоф" на президента, защото попарата, която "Продължаваме промяната" надробиха в енергетиката, ще бъде особено болезнена през настъпващата зима. Той, за разлика от партиите, не може да откаже. Той ще трябва да поеме отговорността. Правителството на Гълъб Донев работи доста активно да докара необходимите въглеводороди, за да има парно през зимата", подчерта Василев.

Още по темата
"Ниското доверие в политическия елит в страната спада допълнително в такива ситуации. Това натрупване на напрежение в обществото по отношение на политическата ситуация рискува да доведе на сцената някой нов спасител, което виждаме непрекъснато. Ние не спираме да избираме спасители, които да ни измъкнат от някаква ситуация. Не спираме да гласуваме за лидерски проекти. Ние с недоверие гледаме на партиите, които имат изградени демократични принципи на ръководство и история. Ние се опитваме да вървим малко в посока на антисистемни лидерски проекти, които виждаме, че не могат да се справят с тежките отговорности", обясни Живков.

Според Василев стремежът на хората да търсят нови лица и лидери е основателен, защото системните партии са доказали своята некомпетентност и късогледството, което е характерно за всяка една от тях. Той изтъкна, че Костадин Костадинов няма да влезе в абсолютно никаква коалиционна хипотеза.

По думите на Живков, "Възраждане" може да подкрепи надпартиен кабинет.

Ако има кабинет, той ще е с хоризонт до местните избори, но ГЕРБ са опитни в управленията с меки мнозинства, заключи социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase