Снимка: БГНЕС

Събрахме близо 90 подписа за оставката на Корнелия Нинова. Това заяви пред журналисти Калоян Паргов преди началото на Националния съвет на БСП, предаде БГНЕС.

Още по темата

Според Паргов, имало вероятност "да надделее разумът". Той подчерта, че Националният съвет е свикан, за да може като най-висш орган на партията да обсъди "тази унизителна ситуация", в която се намира левицата, а именно едноцифреният резултат, получен на изборите.

"Това означава, че една партия като "Възраждане", която не ви допуска до пресконференции, само до преди няколко години беше 1%, а днес е вече и тя пред нас", допълни Паргов. Той добави, че не е нормално за една стогодишна партия, която е била твърдо вляво, днес да бъде изместена от една център-либерална партия като "Продължаваме промяната" и от "Възраждане".

На въпрос дали ще иска промяна в устава, Паргов отговори: "Доколкото разбирам и самата Нинова е поискала вчера на бюро да има промяна в устава, само че зависи кой каква промяна иска и как си я представя."

Той обясни, че днес ще си играят с два дневни реда — този, който бюрото ще спусне и този, който Паргов и искащите оставката на Нинова си представят.

Паргов е категоричен, че БСП никога не е била лидерска партия, а партия на колективния дух, в която има сбор от лидери, които колективно спорейки и дискутирайки помежду си решават проблемите.

В същото време на свое заседание Общопартийната контролна комисия на БСП с мнозинство от 17 за и 2 въздържали се реши, че Кирил Добрев и Калоян Паргов не могат да вземат участие в заседанието на Националния съвет на БСП и да гласуват на днешното заседание, съобщиха от БСП.

Според Петър Витанов, очакванията били да се постави началото на някаква промяна. "Мисля, че това са очакванията не само на нас, не само на членовете на Националния съвет, не само на областните и общински организации, симпатизанти, а на широката общественост.", коментира пред журналисти Витанов преди началото на Националния съвет на левицата.

Според него в партията има достатъчно критична маса. Той заяви, че не е нужна само промяна в ръководството на партията, а че това е първото необходимо условие. "Много дълбоки трансформации трябва да има в БСП, за да можем да станем атрактивни за младите", категоричен е Витанов.

Той допълни, че ако не се случат необходимите промени много хора ще загубят мотивация и са деморализирани. "Просто трябва да дадем някакъв сигнал, така смятам", каза още Витанов и добави, че е убеден, че все пак левицата има и някакъв колективен разум и е сигурен, че ще се стигне до някакво общо решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase