Снимка: БГНЕС

Как изглежда "Политиката отвътре", коментира Иван Костов в новата си книга. Бившият министър-председател на България говори пред "Панорама" по БНТ за лидерството, случващото се у нас след изборите и за политическата отговорност.

По думите му, думата "отговорност" се тълкува по различен начин и сега се вижда съвършено друг подход.
"ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението, когато са сваляли предишното правителство, а носят отговорност към мира и войната, грубо казано. В името на това не поемат онази отговорност, персоналната, партийната и настояват, че трябва на друго ниво да се понесе отговорност, тоест от всички. При нормални отношения в една консолидирана демокрация това е разумно", заяви Костов.

Още по темата

Според него,отговорността, която носят партийните лидери, също е в няколко посоки: "Основната е към тези, които са ги избрали. След това има, разбира се, и други интереси и опции. Има интереса на цялата държава, на цялото общество, но зависи как ще бъде поставена задачата, за да я решат. Аз не мисля обаче, че ГЕРБ облекчават решението на другите, по-скоро мисля, че го провокират".

Иван Костов заяви също така, че твърдението, че България е във война е "опорка на Кремъл.":"Те казват: "Ние воюваме с целия Запад", където е и България, но Западът казва "не, ние не воюваме с вас". Те действат по силата на международните отношения - Украйна иска помощ от тях, защото е нападната от Русия и те дават помощ, но не воюват с Русия. В този смисъл всеки, който казва, че ние сме във война, в т.ч. и г-н Борисов, всъщност използва руска опорна точка".

Според него, най-голямата заблуда на българина за политиката е, че генерализира политическия грях, който по принцип съществува, защото политиците искат да променят живота му, а той не е съгласен в голямото си мнозинство да му се променя животът. "Ето, вижте, ако не се промени животът му, се влиза в криза, защото обществото се променя, всички външни и вътрешни обстоятелства се променят, има вътрешни напрежения, те трябва да се решават от политиката. Това непременно е навлизане в бита на хората. В този смисъл хората няма как да не генерализират критиката си срещу всички политици", уточни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase