Снимка: БГНЕС
fallback

Районната избирателна комисия  в Благоевград взе решение да се преустанови машинното гласуване в секционна избирателна комисия (СИК) № 011100034 в община Гоце Делчев, каза за БТА председателят на РИК – Благоевград Елисабета Дерменджиева.

Причината е, че в началото на изборния ден машината не е стартирала, се посочва в решението, публикувано на официалния сайт на РИК – Благоевград. В тази секция гласоподавателите ще упражняват правото си на глас с хартиени бюлетини.

В началото на изборния ден от РИК – Благоевград съобщиха за БТА за проблеми с машините в две от секциите в областта. Освен в секция в Гоце Делчев, за проблем с машината е съобщено и в секция в санданското село Ново Делчево. Там проблемът с машината е отстранен и вотът ще се осъществява машинно, посочи Дерменджиева.

В област Благоевград общият брой на секциите е 552. От тях в 444 вотът е машинен, а в 48 има по две машини. Общият брой машини за изборите за 48-ия парламент в областта е 492, от които, след решение на РИК – Благоевград, се преустановява работата на една и се преминава на гласуване с хартиени бюлетини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Китай

преди 1 година

Тези от Гоце Делчев си имат проблеми с машините. Те си искат хартиените бюлетини, шалварите и фереджетата. Може и маските даси искат, но тези неща зависят от генерала Мутафчийски. Честито на въвелите КПП-та в България през т. нар. ковидна криза.

5

Анонимен

преди 1 година

Всеки ден в света се извършват транзакции, преводи и плащания за трилиони долари през онлайн банкиране и мобилни приложения. Когато предложим подобни технологии за гласуване и то със отворен сорс код за пълна прозрачност да видят всички как точно се броят гласовете, това според политическите специалисти е опасно. Онлайн гласуването нямало как да стане защото било несигурно. Друго си е да сложиш машини нали. Може да ги манипулираш както си искаш. Реално никой не знае какво става в тази машини.

4

До 8

преди 1 година

И аз това се чудя. Аз самия съм програмист и се сещам за поне 10 начина да се направи сигурна система за онлайн гласуване. Даже съм си мислил да започна разработка на такъв продукт но след известно проучване установих че към такава система ще има голяма съпротива от страна на съществуващата политическа система тъй като няма да могат да mанипулират резултата. Open Source, Базирана на блокчейн технология, с 3 нива на верификация от едно от които биометрични данни. Никакъв шанс за хакване.

fallback