Снимка: БГНЕС
fallback

Избирателната активност към 16,00 часа е 25,58%. Най-висока е в 23 МИР София - 33,95%, а най-ниска - в Кърджали - 19,72%.

"Същия процент избирателна активност сме имали на изборите на 14 ноември за народни представители към 16,00 часа - 25,58%, независимо, че броят на избирателите и гласувалите тогава и сега е различен", каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Oще по темата

7 жалби и 66 сигнала са постъпили до 17:30. Всички са обработени. Голяма част от тях са за нарушения в социалните мрежи и работата на СИК. За нарушение от подателите се смятат опашките пред секциите, както и за недопускане на наблюдатели в изборното отношение.

Установени са нарушения в три сайта за публикуване на предварителни резултати.

"За още четири машини постъпи информация. За две от тях в Пловдив-град РИК е взела решение да се преустанови машинното гласуване и да се премине на гласуване с хартиени бюлетини", каза още Матева. Другите две са в Стара Загора и Пазарджик.

Общо 32 са секциите, преминали на хартиено гласуване. 11 от тях са заради неработещ четец на смарткартите. Има и проблеми с принтерите, както и случаи, в които машината изобщо не е стартирала.

Всички 755 секции извън страната са заработили. Гласуването приключва в Азия. След час затварят избирателните секции в Турция. Няма сведения за тежки нарушения извън страната. Общо регистрирани от ЦИК са 5.

Заменянето на членове на СИК бе най-сериозният проблем за изборите в чужбина.

"При нас не е пристигнала такава информация и такъв сигнал. Не би трябвало техникът да може да каже дали се е изтрила информацията. Ако машината работи и има възможност да разпечата окончателен протокол, то това ще се случи в 20,00 часа. А ако не може - ще се преброят контролните разписки, ще се попълни съответният протокол КР и ще се установи резултатът от гласуването преди 11,00 часа от контролните разписки", каза относно информацията, че в Харманли има дефектирала машина, която е изтрила гласовете на хората преди 11,00 часа.

Четири сигнала са пристигнали за една и съща секция в квартал "Младост" в София. Проблемът е бил, че отпред са се образували опашки. Затова от ЦИК препоръчаха при следващи избори избирателният списък да се раздели. Подобен казус е имал и при предишни избори в същата секция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 година

Боко ги отнесе като куцо пиле домат

17

Анонимен

преди 1 година

Разликата между ГЕРББ и ПП няма да е повече от 2 процента. Едните са токсини, другите желани. Едните ще отидат в затвора, другите ще правят коалиция. Първо обаче ще се напия че пу тките от итн са си отишли

16

Анонимен

преди 1 година

Споко. Радев илюстрира диверсификацията с Шекспир: "Всичко е добре, когато свърши добре". Променя се газовата карта на Европа. До дни, дори до часове ще се освободим от руската зависимост, България ще се депутинизира, газта ще потече изобилно в ЕС и на запад отново ще заживеят като самодоволни и оядени западняци а ние свободно ще пътуваме при тях да им работим в кланиците и да им мием rъзовете. Гласувайте дебе, промяната, бойко и там такова.

fallback