Снимка: БГНЕС
fallback

Шест жалби са постъпили в ЦИК, стана ясно на втората пресконференция на комисията в изборния ден. Две от тях са жалби за работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания.

Oще по темата

Постъпили са 35 сигнала, обработват се своевременно от членовете на ЦИК. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но ЦИК няма отношение към тях, съобщи Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Още на две места е взето решение да се преустанови гласуването с машини - в 26 РИК Златица, и в Търговище, предава БНР.

Общо машините и секциите, в които се преустановява машинното гласуване и се преминава на хартиени бюлетини, са 23. Има 3 случая - в Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, на разменени машини в СИК - в съседни секции са разменени машините, но все пак гласуването ще продължи.

Машините, показали странни надписи, ще бъдат върнати в склада и подложени на щателна проверка.

Започват да отварят секциите в САЩ и Канада. Вече са готови и първите резултати от Нова Зеландия, но няма още да се оповестяват, докато не приключат изборите в страната.

Основният проблем днес е в множеството отсъствия на членове на избирателни комисии. Едната причина е обективна - доста болни хора, може би от COVID-19 и също така за пореден път някои от назначените хора не се явяват на работните си места.

Навсякъде е осигурен необходимия брой хора, за да работят секциите в изборния ден. Напрежението може да се увеличи след няколко часа при преработването на изборните резултати.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Гадеф

преди 1 година

...ако изписва на екрана "Дневникът е подправен " ,всичко върви по план!

2

Анонимен

преди 1 година

ЦИК саботираха изборите ОТНОВО ! Целта в да спечели ГЕРБ-ДПС с хартиени бюлетини, толкова повреди на машини не е имало до сега ..

1

Анонимен

преди 1 година

В плевенското село Буковлък,за което ви писах,че на миналите избори 90% са гласували за ГЕРБ,вчера е привикан кмета да обяснява за купени гласове.С една дума,не е нужно да си купиш всеки ром поотделно,достатъчно е да си купиш кмета.

fallback