Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

На прага на изборите на 2 октомври - българите ще гласуват в 755 изборни секции в 62 държави. В 300 секции ще се гласува с машини.

"Всички основни елементи за организацията на вота са изпълнени. Въпросът е доколко членовете на СИК са добре обучени, обикновено това е слабото звено в изборния процес. Това е така, защото на първо място не са приети до този момент редица експертни предложения по отношение на това да бъде създаден стабилен регистър на членове на СИК, които са преминали обучение. На второ място - възможността политическите партии да извършват замени в съставите на комисиите със свои представители, когато не са се явили", заяви Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" в "България сутрин".

Според нея членовете на СИК трябва да са юридически грамотни по примера на други европейски държави.

"Членовете на СИК основно са обучавани за това какво трябва да направят, но малък акцент в обучението е това за какво следят да не се случва. Много е важно по отношение гарантиране тайната на вота да има достатъчно дистанция, така че избирателят спокойно да може да гласува. Не е допустимо при гласуване с хартиени бюлетини предварително да се откъсват бюлетините, да се сгъват, те трябва да се откъсват от кочана пред избирателя. Неслучайно е поставено това изискване, за да не се изнасят бюлетини", уточни Нушева пред Bulgaria ON AIR.

"По отношение на машинното гласуване е изключително важно да има дистанция. Във всяка секция има разписани указания на един лист как да гласува избирателят. Ако се затруднява, членовете на СИК могат да дават указания и насоки, но нямат право да стоят до избирателя, докато той гласува. Членовете на СИК не трябва да допускат агитация в предизборното помещение, носене на символи на различни партии", добави гостът.

Тя посочи, че 080011224 е телефонът, на който "Прозрачност без граници" приема сигнали за изборни нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 година

Пожеланието е добро и правилно! Но как да говорим за юридическа грамотност,след като в секциите има изобщо неграмотни,които не могат нито да четат,нито да пишат?! Имаше такива случаи и от ЦИК се произнесоха,че това не е нарушение?! Мила родна картинка!!!

7

въпросче

преди 1 година

е що не избирате такива а слагате такива дето са събирани от кол и въже ?

6

Анонимен

преди 1 година

To и министрите на правосъдието уж тряба, ама ей на - Ванко Бях Точен с Парите, Надка Баничарката, Круме Майчин, нямаме късмет.

fallback